14/11/2023

L’estudiant Mireia Oncins rep el Premi d’Economia Social per un treball sobre cooperativisme agrari

Els premis reconeixen els millors treballs universitaris sobre l’economia social o el cooperativisme que s’hagin realitzat en universitats catalanes

Mireia Oncins da Mota Barbosa ha rebut el primer Premi d’Economia Social 2023 en la categoria del millor Treball de Fi de Grau, organitzat per la Fundació Roca Galès en el marc del Programa d’Economia Social de la Generalitat. El seu projecte, titulat “El cooperativisme agrari al Camp de Tarragona (1906-1936)”, pivota sobre tres eixos principals: una aproximació teòrica sobre el cooperativisme, el cooperativisme a Catalunya entre 1906 i 1936, i una anàlisi de diversos estudis de cas al Camp de Tarragona, centrant-se en diferents municipis com Vila-Rodona, Constantí o la Selva del Camp. Oncins volia comprovar si realment hi havia una polaritat societària, és a dir, si hi coexistien dues o més entitats cooperativistes en un mateix municipi.

En l’acte, que es va celebrar a la Lleialtat Santsenca (Barcelona), s’hi van atorgar premis als millors treballs de fi de grau i postgrau, i treballs de fi de màster, que s’han fet en universitats catalanes públiques i privades en temes relacionats amb l’economia social o per formar especialistes en gestió de cooperatives. 

El món rural, oblidat

Tot i que Mireia Oncins, graduada en Història per la URV, reconeix que la professora Montserrat Duch, tutora del seu treball de fi de grau, va ser una influència a l’hora de triar el tema, ja tenia prèviament un fort interès personal en estudiar més profundament el cooperativisme agrari com un model d’autogestió col·lectiva socioeconòmic alternatiu que no s’ha estudiat tant en comparació amb les cooperatives obreres: “Tinc més tendència en estudiar el món rural perquè crec que està una mica oblidat i se li hauria de donar un cert reconeixement”.

Reivindicació de la memòria històrica

Abans de començar la seva recerca, Oncins va comprovar que no hi havia massa estudis o treballs acadèmics sobre el cooperativisme agrari al Camp de Tarragona entre el 1906 i 1936 des d’una perspectiva holística. Aquesta manca de documentació primària va suposar una gran dificultat en la investigació: “La documentació produïda per les cooperatives que es pot trobar als arxius és escassa, per la qual cosa, o bé es conserva a títol privat o se n’ha perdut el rastre”, afirma Oncins.

Mireia Oncins va fer el grau en Història a la URV entre el 2019 i el 2023 i actualment està cursant un Màster de Comunicació Especialitzada a la UB. Així, l’estudiant premiada està enfocada a formar-se en la divulgació de coneixements. Sobre el seu treball, considera que podria desenvolupar-se una recerca molt més profunda en la temàtica, tenint en compte els documents i les fonts primàries disponibles. 

De fet, ella mateixa va entrar en contacte amb l’àmbit de la recerca durant els estudis de grau, quan va conèixer la possibilitat d’obtenir una beca en col·laboració amb departaments universitaris del Ministeri d’Educació. També va conèixer la possibilitat de portar a terme un estudi sobre la sociabilitat a partir del projecte “Història de la Catalunya Subalterna Contemporània: alternatives solidàries i cooperatives” del grup de recerca ISOCAC (Història, Societat, Política i Cultura des de Catalunya al món), del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV.

A partir d’aquí, i contactant amb la Montserrat Duch, historiadora, catedràtica d’Història Contemporània i membre del grup de recerca ISOCAC, va trobar que hi havia un espai d’investigació en línia amb el cooperativisme i va començar la seva recerca pel seu treball de Fi de Grau. L’estudiant va conèixer l’existència dels Premis Economia Social gràcies a la universitat i la Montserrat Duch, la qual va insistir que s’hi presentés: “S’ha de reconèixer la tasca que fa la universitat de divulgar i fer ressò d’aquesta mena d’oportunitats”.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*