25/07/2022

L’ocupació seguirà creixent a les Terres de l’Ebre aquest 2022, amb el turisme i els serveis com a sectors més beneficiats

Així ho indica la previsió de l’Índex de Clima Empresarial i Innovació de les Terres de l’Ebre, elaborat per la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV

Imatge d'arxiu del polígon industrial de la Ravaleta.

L’ocupació seguirà creixent al conjunt de les Terres de l’Ebre aquest any, malgrat l’afectació negativa de la guerra d’Ucraïna i l’augment de preus de les matèries primeres, l’energia o els carburants. Així ho indica la previsió de l’Índex de Clima Empresarial i Innovació de les Terres de l’Ebre, elaborat per la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV. El turisme i els serveis seran els sectors amb major creixement, mentre que la indústria no preveu creixements a curt termini després d’un 2021 amb forta empenta, segons el més de centenar d’empreses enquestades. La producció també augmentarà lleument, malgrat que el ritme es reduirà en comparació amb l’any 2021, i els preus de tots els sectors aniran a l’alça.

L’informe, que recull els resultats de l’any passat i les expectatives d’aquest 2022, constata que després d’un 2021 que va servir per recuperar les xifres d’ocupació, el 2022 mantindrà un lleuger creixement, tot i que inferior a l’any passat. La indústria i l’agroindústria van ser els sectors que més van créixer l’any 2021, però degut a diversos factors de l’entorn general aminoren les bones expectatives aquest any. De fet, la indústria serà l’únic sector que decreixerà i passarà de 2.90 sobre 3 a una previsió d’1,86 punts. Per contra, el turisme fregarà els 3 punts, un augment molt significatiu en comparació al 2021, quan va decréixer fins a l’1,36 punts a causa de la pandèmia.

Destaca també l’increment de la producció l’any 2021, que es va enfilar 0,6 punts respecte el 2020, i la previsió d’un lleuger augment per aquest any. La indústria i els serveis van ser els sectors que més van créixer, mentre que la construcció i el sector primari van disminuir lleugerament les seves xifres. Aquest any, la producció continuarà creixent en el turisme, els serveis, la indústria i el sector primari, caurà en la construcció i es mantindrà en l’agroindústria. Els factors que més afectaran en la producció seran el cost d’energia i carburants, l’augment dels preus de les matèries primes, la dificultat en el transport internacional, la falta de mà d’obra tècnica qualificada i la pandèmia de la Covid-19.

L’augment del cost de les matèries primeres, el carburant i l’energia afectarà negativament en els preus, que aniran a l’alça en tots els sectors. Es tracta d’un augment important i generalitzat, després d’un 2021 en el qual es van mantenir o van disminuir lleugerament. Per altra banda, s’espera créixer en competitivitat en comparació amb els mercats català i espanyol, i també en innovació tecnològica relacionada amb les TIC. En aquest sentit, però, les empreses acusen la falta d’arribada de les subvencions europees, tot i que es preveuen les arribades dels fons europeus provinents dels Next Generation.

L’informe qualitatiu elaborat per la Càtedra és l’únic d’aquestes característiques que es realitza a les Terres de l’Ebre. S’elabora a partir de preguntes qualitatives i anònimes a més d’un centenar d’empreses del territori, de les quatre comarques i de totes les dimensions (micro, petita, mitjana i gran), i se centra en la producció, els preus de venda, l’ocupació, la competitivitat i la innovació. Ha estat presentat aquest matí pel director del campus Terres de l’Ebre, Francesc Xavier Farré, i per l’autor de l’estudi, el professor del Departament de Gestió d’Empreses de la URV, Pau Galiana.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*