09/01/2015

Maria Bras-Amorós de la URV, comissària de l’exposició “Matemàtiques en joc”

L'exposició "Matemàtiques en joc. Divertiments matemàtics" es pot veure al Museu del Joguet de Figueres fins el dia 11 de gener

Cartell de l'exposició Matemàtiques en joc
Cartell de l'exposició Matemàtiques en joc

Les matemàtiques són molt presents en la vida diària de les persones, en general, i en el món del joc en específic. Podrien passar, però, completament desapercebudes. D’aquí que, conscientment es vulgui subratllar la presència de les matemàtiques en el joc. Una subtil relació, unes vegades, i molt evident en d’altres.

Les matemàtiques són gairebé sempre inherents en els jocs, con en el del billar. Les normes, els criteris d’equitat, els criteris per discernir les jugades, el recompte de punts o els criteris per determinar els guanyadors d’un joc acostumen a tenir una formulació matemàtica.

També aporten al joc un toc de misteri i sorpresa. Alguns fets matemàtics sorprenents poden despertar la curiositat, i ser elevats a la categoria de trucs de màgia o, fins i tot, d’esdeveniments diabòlics.

El raonament lògic, base de les matemàtiques, forma part de la resolució d’enigmes i trencaclosques i el trobem, també, darrere de les estratègies, com en el joc Master Mind. A més a més, alguns trencaclosques tenen una formulació directament numèrica o geomètrica.

A l’exposició està present el dibuixant Picanyol, que a través de l’entreteniment i la diversió ha fet treballar la lògica a diverses generacions d’infants. Coincidint amb l’any en què un dels seus personatges més coneguts, l’Ot el Bruixot, ha anunciat que es jubila, a “Matemàtiques en joc” es poden veure alguns dels centenars de jocs de lògica, geometria i numeració que ha creat al llarg de més de 40 anys.

La simulació del món dels adults també pren d’aquest totes les seves matemàtiques. Són jocs on s’estimula el càlcul i les equivalències, tot jugant a les botiguetes o a comprar i vendre terrenys i equipaments, com al Metropoly junior.

Molt sovint, el joc es posa al servei de les matemàtiques aportant un marc lúdic, agradable i divertit en l’objectiu del seu aprenentatge. Fins i tot, alguns estris per al càlcul poden acabar prenent forma de joc. El joc permet pensar i practicar aquesta ciència, com en el dòmino de números.

Hi ha jocs on les matemàtiques passen desapercebudes però si s’hi para atenció i s’hi implica el pensament, permeten plantejar problemes matemàtics ben interessants. És el cas del mecanisme espirògraf creat pel fabricant Congost.

Aquesta exposició de caràcter temporal, que s’ha pogut veure des del 24 d’octubre fins al dia 11 de gener, ha ofert com a complement diverses activitats que emfatitzaven el paper del joc en l’aprenentatge de les matemàtiques.

Maria Bras-Amorós és doctora en Matemàtiques, professora al Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques i membre del grup de recerca CRISES, de Criptografia i Secret estadístic.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*