02/09/2024

Desenvolupen un mètode sostenible que millora la preparació de medicaments i pesticides

La URV participa en aquesta recerca amb un equip internacional de Països Baixos, Itàlia i Regne Unit. Els resultats de la investigació s’han publicat a la revista Science

Un equip investigador internacional ha desenvolupat una nova tecnologia que pot revolucionar la manera com es fabriquen alguns dels compostos més importants per a la medicina i l’agricultura. Aquesta tècnica permet afegir un fragment químic anomenat grup trifluorometil (CF3) en combinació amb oxigen, sofre i nitrogen, a diferents tipus de molècules, un aspecte que millora l’eficàcia dels medicaments i pesticides. La revista Science ha publicat els resultats d’aquesta recerca, en la que han participat Miguel Bernús i Omar Boutureira, investigadors del grup de recerca SintCat del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) juntament amb investigadors de Països Baixos, Itàlia i el Regne Unit.

El grup trifluorometil és una agrupació d’àtoms especialment valuosa perquè ajuda a augmentar l’eficàcia de molts compostos químics, fent que aquests siguin més estables i funcionin millor utilitzant dosis més petites. Aquest aspecte és determinant tant en el desenvolupament de fàrmacs, com antidepressius i altres medicaments, com també en la creació de pesticides més efectius. A més, a diferència d’altres compostos fluorats que poden ser perjudicials per al medi ambient, els compostos d’aquesta investigació combinen el CF3 amb oxigen, sofre i nitrogen per evitar problemes de degradació i ser més sostenibles.

Una de les principals novetats d’aquesta tecnologia és que evita l’ús de substàncies perfluorades (PFAS), que són conegudes per la seva persistència al medi ambient i el seu potencial contaminant. En comptes d’això, el nou mètode utilitza fluorur de cesi, una sal mineral més segura i accessible, que permet aconseguir els mateixos resultats sense els riscos associats als PFAS.

Omar Boutureira i Miguel Bernús, els investigadors de la URV que han participat en la recerca.

Per fer la seva recerca, l’equip investigador s’ha basat en la química en flux, una tècnica en què les reaccions químiques es duen a terme dins de sistemes tancats de petits tubs. Això permet un major control sobre les reaccions, i millora l’eficàcia i la seguretat. En el cas d’aquest nou mètode, els precursors químics passen a través d’un reactor que conté fluorur de cesi, on es fluoren de forma molt eficient i formen els compostos que es volen aconseguir, de manera ràpida i segura.

La recerca també ha demostrat que aquesta tecnologia és viable tant en contextos acadèmics com industrials, amb resultats prometedors en termes d’eficàcia i rendiment dels compostos produïts. En aquest sentit, podria suposar un avanç important en la fabricació sostenible de productes químics d’alt valor, amb menys impacte ambiental.

Els resultats de la investigació “obren noves perspectives per a la fabricació de compostos químics d’alt valor, i ofereixen una solució més verda i segura per a la indústria farmacèutica i agroquímica. És un pas important cap a un futur més sostenible”, comenta Miguel Bernús, un dels investigadors de la URV implicats en la recerca.

Ara, la línia de recerca no s’atura. L’equip investigador continuarà explorant com aquesta tecnologia es pot aplicar a una gamma encara més àmplia de compostos, amb l’objectiu de què pugui ser utilitzada a gran escala per millorar la qualitat de vida respectant el medi ambient.

Referència bibliogràfica: Spennacchio, M. +, Bernús, M. +, Stanić, J. +, Mazzarella, D., Colella, M., Douglas, J. J., Boutureira, O., & Noël, T. (2024). A Unified Flow Strategy for the Preparation and Use of Trifluoromethyl-heteroatom Anions. Science. DOI:10.1126/science.adq2954

 

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*