21/11/2024
El nou Pla estratègic de recerca i innovació posa el focus en la interdisciplinarietat i en incrementar l’impacte social
Aprovat durant el Claustre Universitari, marcarà les directrius dels propers quatre anys, amb la sostenibilitat, el benestar, la cohesió social i la innovació tecnològica com a àmbits prioritaris de recerca
Aprovat durant el Claustre Universitari, marcarà les directrius dels propers quatre anys, amb la sostenibilitat, el benestar, la cohesió social i la innovació tecnològica com a àmbits prioritaris de recerca
El nou Pla estratègic de recerca i innovació (PERI), el document que marca les directrius de la investigació a la Universitat Rovira i Virgili els propers quatre anys, s’ha aprovat aquest dijous durant el Claustre Universitari. L’aprofundiment de la interdisciplinarietat, garantir el relleu generacional i la captació i retenció de talent, i el compromís en incrementar l’impacte social de la recerca són els tres eixos principals del pla, que alinea els àmbits prioritaris d’investigació i innovació amb els grans reptes de la societat actual: la sostenibilitat, sobretot davant el canvi climàtic; el benestar, buscant millores en la salut i les polítiques sanitàries; la cohesió social enfront les desigualtats i les discriminacions, i la innovació tecnològica, especialment en l’ús responsable de la intel·ligència artificial.
Nascut en el complex context actual, de canvis constants, el pla evidencia que la recerca ha d’adaptar-se a les noves demandes de l’entorn, cada vegada més exigents, tant a escala local com internacional. És en aquest sentit que la interdisciplinarietat emergeix com el pilar fonamental que ha de suportar l’estratègia de recerca i innovació de la universitat, amb la col·laboració i la convergència de diferents àmbits científics i de diferents disciplines per abordar els reptes globals de manera integral i innovadora. La URV es compromet a crear un entorn propici per al desenvolupament de projectes interdisciplinaris que enriqueixin la comprensió i la solució de problemes utilitzant les aportacions de diversos camps de coneixement.
El procés participatiu amb què es va iniciar fa uns dos anys l’elaboració del pla, amb una comissió formada per sis vicerectors, els caps de departament i representants de Gerència, del Consell Social, del PTGAS i dels estudiants, a més dels directors dels centres de recerca propis, va detectar també la necessitat d’augmentar els recursos i les infraestructures disponibles per impulsar la investigació i la transferència de coneixement. En aquest sentit, el PERI se centra en la millora de les condicions de treball del personal investigador mitjançant l’estabilització de la plantilla, l’increment dels recursos disponibles per al desenvolupament de la recerca i la garantia d’espais adients per a aquest propòsit. Tot plegat ha d’ajudar a garantir el relleu generacional i assegurar la captació i retenció de talent, tenint en compte la perspectiva de gènere.
A més, el pla posa l’accent en l’impacte social i la visió internacional de la recerca i la innovació, mitjançant la creació de xarxes de col·laboració i d’aliances estratègiques, la millora contínua dels sistemes de reconeixement de les activitats d’investigació i de transferència, i la promoció de la recerca oberta, col·laborativa i amb visió internacional. Així, mitjançant la divulgació dels resultats de la recerca a la ciutadania i la col·laboració estreta amb actors clau en la societat, es busca generar un impacte positiu i durador a escala local, nacional i internacional per contribuir activament al desenvolupament sostenible i la transformació social.
El PERI pretén consolidar la URV com a institució de recerca i innovació de referència, integrada activament en xarxes internacionals i col·laborant amb actors clau per resoldre els reptes socials i econòmics més urgents. Que esdevingui, en definitiva, un catalitzador del desenvolupament territorial sostenible i un referent en la promoció de la recerca interdisciplinària.
Seguiment del Pla d’Igualtat
El Claustre d’aquest dijous 21 de novembre també ha servit per repassar l’informe del III Pla d’Igualtat de la URV, que està servint per consolidar el compromís de la comunitat universitària gràcies als consells d’igualtat dels diferents campus i facultats, amb els agents liles com a interlocutors; a les activitats de transferència i sensibilització que es van portant a terme i la publicació de guies, i a la campanya per aconseguir que la URV sigui un espai lliure de violències masclistes, sobretot el projecte URV Espai Segur. L’informe recull onze queixes contra un fet o situació, quatre denúncies d’un fet sancionable i dues consultes o sol·licituds d’informació.
A més, durant el Claustre s’ha presentat l’informe de la Sindicatura de Greuges, l’últim d’Encarnació Ricart, rellevada per Francesc Xavier Rius; les diferents comissions estatutàries (acció social, ètica, política lingüística, política ambiental i qualitat institucional) han informat de la seva activitat, i s’ha aprovat la composició de la comissió i el calendari previst del Pla estratègic d’internacionalització.