31/03/2023
Publicacions URV presenta les darreres novetats editorials per Sant Jordi
Destaquen l'anàlisi històrica, antropològica i cultural del culte al braç de Santa Tecla, la reinterpretació del Trienni Liberal com a accelerador dels processos d'independència dels territoris colonials i la publicació de partitures inèdites de Felip Pedrell
Destaquen l'anàlisi històrica, antropològica i cultural del culte al braç de Santa Tecla, la reinterpretació del Trienni Liberal com a accelerador dels processos d'independència dels territoris colonials i la publicació de partitures inèdites de Felip Pedrell
Publicacions URV, el segell editorial de la Universitat Rovira i Virgili, presenta les novetats editorials i alguns dels darrers llibres divulgatius amb motiu de la Diada de Sant Jordi. Les obres que publica l’editorial de la Universitat responen a la voluntat de posar el coneixement al servei de la societat, a través de llibres i revistes de caràcter institucional, docent, investigador i divulgatiu.
El culte a Santa Tecla i la festa com a element d’identitat i cohesió
L’arribada del braç de Santa Tecla en el 700 aniversari és una de les novetats principals. Es tracta d’una obra col·lectiva amb la coordinació per Maria Bonet, catedràtica d’Història Medieval de la URV, i Joan Menchón, especialista en arqueologia romana i medieval i restauració del Patrimoni Històric, que parteix de l’efemèride que es va celebrar el setembre passat a la ciutat de Tarragona per retrobar la ciutat medieval i reconèixer la persistència i vitalitat del seu patrimoni artístic, urbanístic i immaterial.
El llibre recull el marc històric, antropològic i cultural de l’arribada del braç al segle XIV i estableix la relació entre el culte medieval a la santa i l’entrada amb el desenvolupament de la festa, la celebració i el culte a Tecla com a fet religiós, polític i cultural, i com a element de cohesió, identitat i diferenciació de la ciutat de Tarragona.
La relectura d’un període clau de la història, el Trienni Liberal
De la mateixa col·lecció, Recerca, el també professor d’Història de la URV Ramon Arnabat-Mata, especialista en l’Antic Règim i la història contemporània d’Espanya, acaba de publicar El Trienio Liberal (1820-1823). Revolución, contrarrevolución e impacto internacional. Arnabat analitza un període clau tant de la història espanyola com d’Europa i Amèrica, per la influència que va tenir la revolució de 1820 a l’hora d’accelerar els processos d’independència dels territoris colonials a Amèrica. L’historiador apunta com les noves investigacions han modificat algunes interpretacions el Trienni Liberal, i més que fer-ne la lectura d’haver estat una revolució fracasada, es valora com una profunda revolució liberal que va obrir les portes a la contemporaneïtat a Espanya i en alguns països europeus i americans. Tot i la repressió política i militar va perdurar la llavor de la llibertat.
Partitures inèdites de Felip Pedrell a Lais
Publicacions URV ha recuperat partitures inèdites del músic i musicòleg tortosí Felip Pedrell, coincidint amb el centenari de la seva mort. Lais és l’obra elaborada pel grup Accent Ensemble i la historiadora Cristina Favà, amb un cicle de catorze cançons que narren, amb veu de dona, el procés d’enamorament des dels inicis fins arribar a la unió dels enamorats. Aquesta composició s’inscriu en un moment de recerca de creació del lied català, que consistia en la combinació del gènere alemany del lied i d’inspiracions musicals i poètiques pròpies del folklore català, especialment el de la terra natal de Pedrell, originari de Tortosa. L’obra s’ha presentat a Tortosa i a Tarragona amb la interpreació en directe d’una de les cançons populars de Felip Pedrell, que Accent Ensemble ha recuperat en els últims anys.
Les pioneres del feminisme a l’Antropologia
Joan Prat, catedràtic emèrit d’Antropologia de la URV, posa en valor a La vieja guardia de la antropologia feminista, les aportacions de les pioneres en els estudis de gènere amb perspectiva feminista a Espanya. Teresa del Valle, Dolores Juliano, Verena Stolcke i Virginia Maquieira, professores ara ja jubilades de les universitats del País Basc, Barcelona, Autònoma de Barcelona i Autònoma de Madrid, van introduir el feminisme acadèmic en un moment, als anys 80, en què l’antropologia no era ni tan sols una llicenciatura. L’eliminació que la dictadura franquista va fer d’algunes disciplines humanístiques o socials, i el control ideològic de les que servien per legitimar el poder, va afectar aquest àmbit de coneixement. El llibre de Joan Prat reconeix el mèrit de les aportacions de les quatre pioneres en un entorn acadèmic reticent a acceptar-les.
Publicacions URV és la primera editorial universitària en l’àmbit de l’Antropologia. L’índex Scholarly Publishers Indicators, que valora el prestigi de les editorials acadèmiques, la situa en el tercer lloc del rànquing absolut de l’Estat i com a primera editorial d’una universitat.
Un manual per explicar les varietats autòctones en el relat del vi
El llibre Història de les varietats de vinya autòctones i tradicionals de Catalunya omple el buit que existia fins al moment, el d’un manual de consulta per a viticultors i historiadors de la disciplina. Hi trobaran la història de la vinya i el vi i la descripció de les varietats autòctones i tradicionals catalanes, coneixements recollits per Josep Maria Puiggròs que permeten afegir valor al relat de determinats vins. L’obra de la col·lecció Cultures del vi, coeditada per Publicacions URV i Vinseum, dissecciona 24 varierats, 17 de les quals són autòctones i suposen el 70% de la superfície de vinya que hi ha a Catalunya.
Properes presentacions de llibres
L’11 d’abril, a les 18 h al Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya a Tarragona (Av. Ramón y Cajal, 11, 1r 3a), la professora del Departament de Psicologia Martina Morell presenta el llibre Teoría del apego y crianza natural en los juzgados de familia.
El 17 d’abril, a les 12 h a la sala de graus del campus Catalunya (Av. Catalunya, 35, Tarragona), Isabel Rosich, guanyadora de la darrera edició dels premis Josep M. Pujol a Millor Tesi Doctoral en Català, presenta el llibre Influència de les alertes de seguretat de medicaments sobre la prescripció en l’àmbit de l’atenció primària de salut en el marc del lliurament dels premis d’aquest 2023.
El 20 d’abril, a les 9:30 h a l’aula 309 del campus Catalunya, l’historiador Pere Gebellí presenta la monografia El circ romà de Tàrraco.
El 25 d’abril, a les 19 h a la sala d’actes de l’ICAC (plaça del Rovellat, s/n, Tarragona), l’arqueòloga Teresa Buey presenta el llibre De svo dedit. Dones i promoció de monuments honorífics a Tàrraco.
Aquests i altres llibres es poden adquirir al catàleg de Publicacions URV. Més informació a l’especial de les novetats editorials de Publicacions URV.