05/07/2023
La professora de la URV, Núria Lambea, nomenada membre del consell assessor de la Sareb
La sotsdirectora de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV s'incorpora com a experta al consell assessor d'aquest organisme que es va crear per absorbir els actius deteriorats de les entitats bancàries. Lambea assessorarà sobre actuacions de l'àmbit de l'habitatge social de la Sareb
La sotsdirectora de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV s'incorpora com a experta al consell assessor d'aquest organisme que es va crear per absorbir els actius deteriorats de les entitats bancàries. Lambea assessorarà sobre actuacions de l'àmbit de l'habitatge social de la Sareb
La sotsdirectora de la Càtedra UNESCO d’habitatge de la URV, Núria Lambea, ha estat convidada a formar part del consell assessor en matèria de Sostenibilitat i Utilitat Social de la Sareb com experta en l’àmbit de l’habitatge social. Aquest consell és un organisme de caràcter consultiu i no retribuït, que té per objectiu assessorar i facilitar el desenvolupament de les actuacions de l’àmbit de l’habitatge social de la Sareb.
Núria Lambea compta amb una reconeguda trajectòria en aquest àmbit. La seva tesi doctoral sobre la gestió de l’habitatge social amb una comparativa a Europa li va valdre el Premi Extraordinari de Doctorat de la URV, i posteriorment va publicar el llibre La gestión de la vivienda social en clave europea (2022). A més, ha estat membre del consell assessor de dos projectes europeus en matèria d’habitatge social i assequible, i actualment també forma part de la Xarxa d’atenció integral a les persones sense llar de Tarragona i del Consell Municipal de l’Habitatge de Reus.
El consell assessor, presidit pel president de la Sareb, Javier Torres, està format per experts de reconegut prestigi en matèria d’habitatge social com són, a part de Núria Lambea, els economistes Antón Costas i Carme Trilla, l’arquitecta Fuensanta Nieto, el director d’Habitatge Assequible i Social de la Sareb, Pau Pérez de Acha, i la directora de l’ assessoria jurídica corporativa de la Sareb, Teresa Palacios.
Què és la Sareb?
La Sareb és una empresa que forma part de l’esquema plantejat per l’Estat espanyol i les autoritats europees per a recapitalitzar les entitats financeres més afectades per la crisi financera de 2008. No és un banc sinó la companyia que va absorbir els actius deteriorats d’aquelles entitats bancàries.
En l’actualitat, el 50,14% de l’accionariat de la Sareb pertany a l’Estat i té a disposició de l’administració pública 21.000 habitatges a tot el territori identificades per a un ús social, en un moment en què l’habitatge social és a l’agenda de totes les administracions públiques.
Activitat de la Càtedra UNESCO sobre el dret a l’habitatge
La Càtedra UNESCO sobre el Dret a l’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili té com a objectiu crear una plataforma estable en recerca, docència i transferència de coneixements en matèria d’habitatge des d’un punt de vista interdisciplinari i internacional.
Actualment, la càtedra té dotze socis, procedents de l’àmbit públic i privat, i dotze investigadors. A més, acull investigadors visitants per fomentar l’intercanvi de coneixements i de bones pràctiques.
Pel que fa a la recerca, abasta totes les àrees de l’habitatge i el dret a l’habitatge, des del sensellarisme fins al mercat hipotecari, passant per les tinences de l’habitatge (propietat, arrendament i tinences intermèdies), l’organització de l’habitatge (condomini, cooperatives), el seu finançament, l’habitatge com a dret humà, l’habitatge i les noves tecnologies, l’habitatge col·laboratiu, els professionals immobiliaris, l’habitatge social i assequible i els drets dels consumidors. Pel que fa a la docència, la Càtedra ha format més de 600 professionals en habitatge gràcies als seus programes de postgrau, entre els quals destaca el “Postgrau en polítiques d’habitatge”, que aborda de manera holística i acadèmica aquesta matèria de manera nova tant a nivell català com a espanyol.
A l’àmbit de la transferència de coneixements, la càtedra ha assessorat entitats públiques i privades, com els governs català, espanyol o alemany. A més, els seus investigadors han publicat més de 300 publicacions (articles, llibres, capítols de llibres) a 16 països i han impartit més de 500 conferències a 30 països diferents, des d’Austràlia fins als Estats Units, passant per Àsia i Europa.
Finalment, i atenent al concepte d’impacte social, la Càtedra treballa amb la voluntat de generar una millora real a la societat en tot allò relatiu a l’habitatge. En aquest sentit, la seva investigació ha impactat més de 47 milions de persones; la Càtedra ha establert enllaços amb altres Càtedres UNESCO; ha produït una activitat innovadora basada en jocs de rol de taula “El llindar” i un documental “El llindar”. A més, actualment també es troba en la fase pilot del seu propi Certificat de bona gestió d’habitatge social (CVS), i està participant en l’elaboració de plans locals d’habitatge per a municipis sota demanda, com ha estat el cas amb Tarragona (2019), Altafulla (2021) o Ascó (2022), entre d’altres.