08/10/2021 Opinió
John Style, Professor de Literatura Anglesa (Departament d’Estudis Anglesos i Alemanys de la URV)
Resiliència i amor
L'escriptor tanzà Abdulrazak Gurnah ha guanyat el Nobel de Literatura per la seva "commovedora descripció dels efectes del colonialisme"
L'escriptor tanzà Abdulrazak Gurnah ha guanyat el Nobel de Literatura per la seva "commovedora descripció dels efectes del colonialisme"
Després de la promesa del comitè Nobel el 2019 de fer que el premi de literatura fos menys eurocèntric, seguida amb dos guardonats europeus més, és una notícia tremenda que Abdulrazak Gurnah sigui el primer novel·lista africà que guanyi des del 1986.
Els temes de la seva ficció, la crisi dels refugiats i el colonialisme i els seus efectes posteriors mai no podrien ser més contemporanis ni més rellevants.
A Paradise (1994), Gurnah reescriu narracions colonialistes clàssiques, ja que el seu heroi Yusuf emprèn un viatge que es fa ressò del Cor de les Tenebres de Joseph Conrad. A la seva darrera novel·la, Afterlives (2020), ens ofereix una visió complexa i poc coneguda d’Àfrica, situant la narrativa a la part central d’aquest continent colonitzada sense pietat per Alemanya. Els seus personatges estan a mercè d’esdeveniments, com l’Ilyas que és robat als seus pares i es converteix en un soldat alemany que lluita contra el seu propi poble, o l’esclau Hamza que torna al seu poble per tal de fer sentit de la seva vida.
Gurnah ens presenta personatges creïbles amb dilemes morals reals i complexos, ens mostren com d’arbitrari i destructiu pot ser el poder colonial, fins i tot molts anys després; i, tanmateix, són un himne meravellós per a la resiliència humana i l’amor com a salvació.
Més notícies de: Opinió, premis Nobel