05/10/2021 Opinió

Anna Ardévol, investigadora del grup de recerca MoBioFood del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV i professora de “Senyalització cel·lular” al Grau de Bioquímica i Biotecnologia Molecular.

Sensors del nostre cos

El Premi Nobel de Medicina 2021 obre al camí a trobar respostes a disfuncions del sistema nerviós relacionades amb la detecció del calor i del tacte

David Julius i Ardem Patapoutian han estat guardonats pels seus descobriments dels receptors de la temperatura i el tacte.

La vida es troba limitada a uns marges de temperatura i unes determinades pressions, entre molts altres paràmetres; llavors cal que hi hagi molècules (estructures) al nostre cos sensibles a aquestes senyals.

David Julius i Ardem Patapoutian justament van identificar les estructures del nostre cos que són capaces de detectar la calor i els estímuls mecànics. El Dr. Julius mitjançant l’ús de capsaïcina, un component del pebrot picant (bitxo), va trobar un sensor (TRPV1)  a les terminals nervioses de la pell que era capaç de respondre al calor. El TRPV1 és un canal iònic a la membrana de les cèl·lules que sol estar tancat i, si percep temperatures extremes, s’obre deixant entrar calci a l’interior cel·lular, fet que inicia senyals nervioses per a compensar aquest risc.

El Dr Patapoutian va identificar el Piezo, uns sensors que responien a estímuls mecànics a la pell i als òrgans interiors. També és un canal iònic que s’obre quan detecta una pressió i transforma l’efecte mecànic en corrent elèctrica i, per tant, un impuls nerviós que genera una resposta.

Abans d’aquests descobriments, el nostre sistema nerviós identificava i interpretava ambdós sentits, la temperatura a la que estem vivint i els estímuls mecànics que rebem, per tal de reaccionar-hi. Ara sabem  quina és la peça responsable d’aquesta detecció. Per tant, es pot treballar de manera molt específica sobre aquestes estructures (i similars). Aprenent con funcionen podem ser capaços d’interaccionar-hi per tal de compensar les disfuncions d’aquest sensacions.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*