18/12/2018

Pompeu Fabra, protagonista de dos nous llibres de Publicacions URV

Els principis fonamentals en la tasca normativitzadora de Pompeu Fabra, de Joan Martí i Castell, i La Victòria de Pompeu Fabra, d'Antoni Rovira i Virgili, a cura de Jordi Ginebra i Marina Mallafrè, s’han presentat al campus Catalunya

Una imatge de la presentació dels llibres amb els autors, la directora general de Política Lingüística de la Generalitat, la rectora de la URV, de la directora del Departament de Filologia Catalana.

Joan Martí professor del Departament de Filologia Catalana de la URV ofereix en el seu llibre Els principis fonamentals en la tasca normativitzadora de Pompeu Fabra una anàlisi de l’obra codificadora de Pompeu Fabra i de la ideologia que va guiar el seu criteri i la mesura amb què va fer les seves tries. En aquest llibre l’autor n’assenyala la seva vigència. Els comentaris que que susciten a l’autor es converteixen en ressonàncies de la manera com Martí entén el procés de codificació i d’elaboració de la llengua literària.

D’altra banda La Victòria de Pompeu Fabra, ha anat a cura Jordi Ginebra, professor del Departament de Filologia Catalana i comissari de l’Any Fabra, i Marina Mallafrè, professora d’ensenyament secundari. Antoni Rovira i Virgili es va adherir a les propostes ortogràfiques i gramaticals de Pompeu Fabra quan aquestes encara no tenien suport institucional. Aquest llibre, que aplega els articles i textos que, al llarg de la seva vida, Rovira i Virgili va dedicar a Pompeu Fabra, proporciona les claus polítiques i ideològiques que el van conduir a descobrir que seguir el camí que traçava Pompeu Fabra era seguir el camí de la dignificació i la modernització de la llengua catalana.

Imatge amb els membres de la taula i la besnéta d’Antoni Rovira i Virgili, present a l’acte.

La presentació s’ha fet aquest dimecres a la sala de Graus del campus Catalunya. Ha anat a càrrec d’Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat i dels autors i autora dels llibres. Ha comptat amb la presència també de la rectora de la URV, María José Figueras, i de la directora del Departament de Filologia Catalana, Carme Oriol.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*