29/11/2023

El Premi David Riaño homenatja el professor que va contribuir a l’avenç de la IA en medicina

El primer premi al millor Treball del Màster en Intel·ligència Artifical es va lliurar en la inauguració del curs de l’ETSE, que va obrir amb la conferència del director de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya

Premi David Riaño
L'estudiant Benet Manzanares Salor amb el primer premi David Riaño al millor treball del Màster en Intel·ligència Artificial

La inauguració del curs acadèmic 2023-24 de l’ETSE, aquest 28 de novembre, va comptar amb la conferència d’Albert Sabater Coll, director de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya, que va repassar tot de qüestions relacionades amb l’ús i abús d’aquestes tècniques cada cop més rellevants en la ponència “Estratègies per una Intel·ligència Artificial responsable: des de consideracions teòriques fins a aplicacions pràctiques”.

Albert Coll, director de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya.
Albert Coll, director de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya.

En el decurs de l’acte es va lliurar el primer Premi David Riaño al millor Treball de Fi de Màster del Màster en Intel·ligència Artificial, ensenyament interuniversitari impartit juntament amb la Universitat de Barcelona i la Politècnica de Catalunya. El catedràtic d’aquesta universitat i coordinador científic al Barcelona Supercomputing Center, Ulises Cortés, va fer entrega del premi a l’estudiant Benet Manzanares Salor, que en el seu treball tracta sobre aspectes de privadesa de dades en l’aplicació de tècniques d’Intel·ligència Artificial.

Homenatge a David Riaño, pioner en la recerca en Intel·ligència Artificial

El Premi David Riaño vol ser un homenatge al professor del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, pioner en la recerca en Intel·ligència Artificial, i traspassat l’any 2022. Llicenciat en Informàtica i doctor per la UPC, va incorporar-se a la URV l’any 1992 com a membre del grup de recerca BANZAI, que va dirigir els darrers 25 anys.

El professor David Riaño Ramos, en una imatge d’arxiu.

Va ser un investigador reconegut internacionalment com a especialista en IA en Medicina, centrant el seu treball a definir nous models de representació del coneixement mèdic i com especialista en enginyeria del coneixement. Va ser soci fundador de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial l’any 1994, un dels creadors del workshop annual International Workshop on Knowledge Representation for Health Care, i un dels impulsors de la creació d’una Xarxa Temàtica Espanyola sobre IA en Biomedicina, que recentment ha donat lloc a la constitució de la Societat Espanyola d’Intel·ligència Artificial en Biomedicina (IABiomed).

En l’àmbit docent, entre d’altres, va ser coordinador del Màster interuniversitari en Intel·ligència Artificial, que ara atorga el premi amb el seu nom, i va establir convenis amb altres universitats intenacionals perquè els estudiants poguessin fer mobilitats internacionals. Els companys van recordar-lo ahir com una persona estimada i apreciada, tant pels mateixos investigadors i investigadores com pels estudiants, per la dediació a les classes.

Premis als millors expedients de les titulacions de l’ETSE

L’acte va començar amb el balanç del curs 2022-23, a càrrec d’Aïda Valls Mateu, secretària del centre. Després de la conferència inaugural, es van lliurar els premis als millors expedients de les titulacions de l’ETSE. El Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona (CETIT) va lliurar el premi del grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica a l’Alexandra Blanch Fortuna. El premi del Màster en Enginyeria de la Seguretat Informàtica i Intel·ligència artificial, otorgat per part del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya (COEINF) va recaure en Nicolás Villalobos. El premi al Màster en Enginyeria Industrial, lliurat pel Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (CEIC) va ser per Oriol Legarre Ruiz.

El Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya (COETIC) va otorgar el premi pel grau en Enginyeria Informàtica a Gil Arasa Verge. El premi pel grau en Enginyeria Biomèdica fou per Maria Isabel Pérez Ribera. El premi al millor expedient del Màster en Enginyeria Computacional i Matemàtica va recaure en Álvaro Javier Morales de Cano. El premi per als estudiants de Telecomunicacions, lliurat pel Col·legi Oficial de Graduats Enginyers Tècnics de Telecomunicació a Catalunya (COETTC), enguany va quedar desert. 

Un cop fets els reconeixements, les associacions d’estudiants URBots, URVoltage, HackURV i Existim (associació en clau femenina constituïda recentment) van presentar les seves organitzacions i activitats. La vicerectora de Política Acadèmica i Qualitat URV, Iolanda Tortajada Giménez, va cloure l’acte adreçant unes paraules.  

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*