17/12/2018
Presentat el projecte La Cuina dels Genis en la inauguració de curs de la Facultat de Turisme i Geografia
Experts en Casals, Picasso, Miró i Gaudí, productors i restauradors del territori recolliran en una publicació propostes culinàries basades en la cuina que agradava als artistes i en el territori que va inspirar-los
Experts en Casals, Picasso, Miró i Gaudí, productors i restauradors del territori recolliran en una publicació propostes culinàries basades en la cuina que agradava als artistes i en el territori que va inspirar-los
Coincidint amb la celebració del III Congrés Català de la Cuina, la Facultat de Geografia i Turisme juntament amb el projecte El Paisatge dels Genis, han presentat el projecte La Cuina dels Genis: a través d’un procés de reflexió i creació conjunt entre experts, productors, restauradors i cuiners, es crearan experiències culinàries que reflectiran l’essència dels quatre artistes universals. Els productes i receptes resultants es recolliran en una publicació que es presentarà al 2019. La proposta s’ha presentat durant la inauguració del curs acadèmic 2018-19 de la Facultat de Turisme i Geografia (FTG) de la URV aquest migdia a través d’una taula rodona amb els experts i responsables del projecte El Paisatge dels Genis, una experiència turística que té com a centre d’interès els artistes Pau Casals, Joan Miró, Pablo Picasso i Antoni Gaudi, i que ofereix activitats al Vendrell, Mont-roig, Horta de Sant Joan i Reus.
Els responsables turístics dels quatre municipis i els experts en els quatre artistes universals en treball conjunt amb restauradors i productors del territori han iniciat un procés de reflexió sobre com seria la cuina basada en “l’essència, l’obra, la sensibilitat dels quatre genis”, va avançar la degana de la FTG, Marta Nel-lo, i en la cuina dels territoris que van inspirar-los. Cada municipi ha designat grups de treball que crearan menús de mostra i el resultat final s’inclourà al document de conclusions del III Congrés Català de la Cuina i es podrà consultar en una publicació editada específicament per a l’ocasió.
Els responsables dels centres d’interpretació dels quatre municipis de la ruta dels genis han explicat en la taula rodona allò que tenen d’únic aquests territoris que van atraure a Picaso, Miró, Gaudí i Casals, així com també els gustos culinaris dels artistes, que s’han pogut documentar a través d’escrits i fotografies. Per a Elías Gastón, president del Centre Picasso d’Horta de Sant Joan, el paisatge “salvatge” és un dels principis inspiradors de Picasso i ha explicat que durant l’època en què el pintor estava al municipi, s’utilitzava molt freqüentment el safrà. Per això Picasso va decidir mostrar com era cuina francesa al cuiner de l’hostal on va allotjar-se durant la seva segona estada.
Marc Espasa, responsable de promoció i màrqueting de la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp, ha explicat el simbolisme dels garrofers en el cas de Joan Miró; era conegut que sempre portava a sobre una garrofa. Pel que fa als seus gustos, ha recordat una cita del pintor, que preferia anar amb suèter i beure amb porró entre els pagesos de Mont-roig que amb esmòquing entre ducs. Jaume Massó, que és tècnic de l’Institut Municipal Reus Cultura, ha comentat que l’arquitecte observava la natura des de petit, i, ja de gran, analitzava les solucions arquitectòniques que poden donar-li els vegetals. De fet, la verdura, la fruita i la fruita seca, l’oli cru, el pa amb mel i un consum molt moderat de carn i absència de greixos era la dieta que seguia Gaudí. Menjava molt senzill, sa i amb prudència.
Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals del Vendrell, ha explicat que l’obra de Pau Casals conté les influències de les seves estades a la vil·la Casals. Pel que fa a l’alimentació, era una persona senzilla, probablement marcat pels anys de carències; és per això que el seu plat preferit era la sopa de farigola. La vinculació entre gastronomia i cultura ja es treballa al museu, on fan maridatges de vi, productes del territori i música en col·laboració amb el col·lectiu Terra i Taula, Unió de productors i cuiners del Baix Penedès.
L’estudiant Elena Molina, Premi PortAventura a la millor trajectòria acadèmica
Elena Molina Díaz ha estat la guanyadora de la tretzena edició del Premi PortAventura World a la millor trajectòria acadèmica de Turisme de la URV, que s’ha lliurat durant l’acte d’inauguració del curs i que està valorat en 2.000 euros. És graduada en Turisme per la URV durant el curs 2017-18 i va obtenir un dels cinc millors expedients acadèmics de la seva promoció. A més de l’expedient acadèmic, el tribunal del premi, valora els valors i competències, el pla de desenvolupament professional i formatiu i el projecte a desenvolupar dels candidats. Elena Molina va presentar un currículum amb una trajectòria docent centrada en l’àmbit de l’organització d’esdeveniments, el mateix àmbit en el qual pretén desenvolupar la seva carrera professional. Les altres finalistes -Laura Domingo Busquets, Lídia Cristòfol Martínez, Maria del Carmen Blanch Gombau i Karolina Tolkacova- han rebut un diploma de reconeixement.
Durant l’acte també s’ha lliurat el Premi al Treball de Recerca de Batxillerat 2018 en l’àmbit de turisme, que ha recaigut en Dariya Schevchuk, de l’Institut Vila-seca pel seu treball “La Pineda, un destí per descobrir”, un estudi que analitza els punts forts i febles de la Pineda com a destinació turística i fa una proposta per vendre-la.
La degana, Marta Nel-lo, ha enumerat algunes de les fites de la facultat, com ara el fet que Geografia i Turisme es trobi en la posició 151-200 del rànquing de Shanghai, i “l’oferta complerta d’estudis: dos graus completament renovats, tres màsters, dos doctorats i oferta de títols propis que ajuden a actualitzar coneixements”. Nel-lo ha ressaltat que “ara toca consolidar-los”.
El vicerector de Recerca i Planificació Científica, Francesc Díaz, ha ressaltat la importància de la recerca i el rol de la FTG en l’impuls d’iniciatives com El Paisatge dels Genis i La Cuina dels Genis.