23/04/2021
Publicacions URV presenta en línia les novetats editorials més divulgatives
El recull que ha preparat el segell editorial de la Universitat amb motiu de la Diada de Sant Jordi 2021 recopila títols que són fruit de treballs d'investigació i que podran gaudir tots els públics
El recull que ha preparat el segell editorial de la Universitat amb motiu de la Diada de Sant Jordi 2021 recopila títols que són fruit de treballs d'investigació i que podran gaudir tots els públics
Les més de trenta obres que presenta cada any Publicacions URV, el segell editorial de la Universitat, responen a la missió i voluntat de la institució de transmetre a la societat els coneixements que s’hi generen. La majoria són publicacions molt especialitzades en un àmbit de coneixement científic, però n’hi ha d’altres que poden interessar a tot tipus de públic i que Publicacions URV vol posar en relleu en aquest Diada de Sant Jordi.
El recull de les novetats editorials més divulgatives de la Universitat inclou obres de poesia, teatre i narrativa. Totes són fruit del treball documental i de recerca que es duu a terme a la URV. Algunes són obres especialment relacionades amb territoris de la demarcació de Tarragona i fins i tot podem trobar un parell de títols sorgits arran de la pandèmia del coronavirus.
Poesia catalana de principis de segle XX
Publicacions URV suggereix als lectors de poesia uns reculls de poemes de dues figures molt lligades a la Catalunya rural de principis de segle XX: Desideri Lombarte i Palmira Jaquetti.
Desideri Lombarte (Pena-Roja de Tastavins, 1937- Barcelona, 1989) és un dels escriptors més rellevants de la Franja de Ponent, un autor complet que va escriure tant poesia com novel·la i teatre i que es caracteritza per haver sabut plasmar amb sinceritat i senzillesa la quotidianitat d’un territori eminentment rural a cavall de Catalunya i Aragó i molt vinculat a les Terres de l’Ebre. Amb motiu del trentè aniversari de la seva mort, Publicacions URV ha editat aquest any Camins trescats, que recull trenta poemes de l’escriptor seleccionats pels filòlegs Jordi Duran i Emigdi Subirats.
També s’ha presentat recentment Em lliga la beutat de cada flor, una selecció de la poesia escrita per Palmira Jaquetti, publicat amb motiu del 125è aniversari del seu naixement i coordinat per la filòloga Carme Oriol. Jaquetti és una de les autores més prolífiques i, tanmateix, més desconegudes del segle XX. Va participar de manera molt activa en les missions de recerca de cançons per l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i els seus escrits són un testimoni viu i directe de la vida rural dels anys 20 i 30 del segle passat.
Textos manuscrits inèdits de Rovira i Virgili
En paraules dels editors de Publicacions URV, “sempre és bo recuperar documents que ens ajudin a preservar la memòria històrica del nostre país”. La question de la Catalogne i Bref resumé de l’histoire de Catalogne és una edició bilingüe que recupera textos manuscrits inèdits d’Antoni Rovira i Virgili escrits des de l’exili per presentar una breu història de Catalunya i del catalanisme polític al món francòfon.
Llibres sobre el nostre territori
El segell editorial de la universitat suggereix alguns títols estretament lligats a diversos punts de la demarcació de Tarragona, com Espais de la Batalla de l’Ebre al Priorat, que ha estat el resultat de la recerca de l’historiador Josep Munté, que ha identificat 105 espais de memòria de 23 pobles de la comarca vinculats a una de les batalles més grans de la Guerra Civil.
Més contemporània és la proposta Tothom odia el nostre poble, de Marc Guitart, un recorregut per la història de la música pop-rock del Baix Penedès, que ha vist néixer grups com Lax’n’Busto.
Ja fora de la demarcació tarragonina, a Cuina, teatre i modernitat, Eva Saumell ens parla de la Barcelona de tombant de segle que, amb el desig d’esdevenir una metròpolis burgesa i moderna, absorbia totes les novetats que venien del continent europeu, inclosa la manera de menjar i beure. Una barreja d’història, cultura i alimentació per als més gourmands.
Literatura Covid
Gairebé podrien esdevenir un nou gènere literari, les obres que han sorgit arran de la pandèmia. És el cas de Reset, un conjunt de reflexions antropològiques elaborades durant el punt àlgid de la pandèmia (abril i maig del 2020) en diferents països.
El títol del llibre, que es pot descarregar en versió digital de forma gratuïta, fa referència a la sensació de reinici, parèntesis o aturada que ha sacsejat les nostres vides des que començà la pandèmia de la covid-19.