25/05/2022

La comunitat universitària escollirà Josep Pallarès o María José Figueras en la segona volta de les eleccions a rector o rectora

Pallarès ha obtingut el 45,75% del vot ponderat i Figueras, el 35,46%. La segona votació serà de l'1 al 3 de juny

Josep Pallarès i María José Figueras, candidats en la segona volta de les eleccions a rector o rectora.

Josep Pallarès i María José Figueras són els dos candidats que han obtingut més suports en les eleccions a rector o rectora de la URV, però cap d’ells ha superat el 50% dels vots ponderats, de manera que concorreran a una segona volta, de la que en sortirà la màxima autoritat de la Universitat per als propers quatre anys. Josep Pallarès ha obtingut el 45,75% dels vots ponderats, María José Figueras ha obtingut el 35,46%, i Mercè Gisbert, el 18,80%, amb una participació total del 23,60%.

Segona volta de l’1 al 3 de juny

La campanya electoral de la segona volta començarà a partir del divendres 27 de maig a les 9 h i s’estendrà fins a la mitjanit del dia 1 de juny. A partir d’aquell dia a les 10 h i fins a les 10 h del 3 de juny se celebrarà la votació electrònica de nou, entre els candidats Josep Pallarès i María José Figueras.

Mercè Gisbert: “Ens sumem al canvi possible”
Compareixença de Mercè Gisbert després de fer-se públics els resultats electorals.

Mercè Gisbert ha fet explícit el seu suport a la candidatura de Josep Pallarès: “Necessitem un canvi i anunciem que ens sumem a la candidatura del doctor Pallarès per a la segona volta i esperem que ens feu confiança. Ens sumem al canvi possible”.

Sobre el procés electoral ha explicat que “a nivell personal i professional ha estat un procés de creixement molt gran” i ha agraït els suports rebuts. “La nostra proposta era diferent i arriscada, a vegades no guanyes, però has d’arriscar. Podem aspirar a una altra universitat, una altra universitat és possible i aquest missatge és el que volem transmetre”, ha valorat.

Josep Pallarès: “Dues terceres parts de la comunitat URV aposten pel canvi”
Compareixença de Josep Pallarès després de fer-se públics els resultats electorals.

En la valoració dels resultats, Josep Pallarès ha indicat que “dues terceres parts de la comunitat universitària aposten pel canvi i ens comprometem a liderar-lo amb el suport de tothom”. Ha agraït el suport de Mercè Gisbert i ha advertit que “hem fet un primer pas, però no definitiu. El definitiu serà divendres quan esperem completar el viatge que hem començat fa dies”.

Ha apel·lat a les persones que han donat suport a la seva candidatura i a la de Gisbert: “Demanem a aquestes dues terceres parts de l’electorat que han apostat pel canvi que ens facin confiança perquè esperem continuar treballant per liderar el canvi a la universitat”. Per últim, ha relexionat sobre la participació dels estudiants: “Hauríem de ser capaços de motivar els estudiants, per això hem pensat en elements actius durant la campanya, perquè aquesta responsabilitat col·lectiva també els afecta”.

María José Figueras: “Hem fet coses diferents a les que es feien abans”
Compareixença de María José Figueras després de fer-se públics els resultats electorals.

María José Figueras ha explicat que “volíem seguir treballant per consolidar un projecte més enllà d’una pandèmia que ha ennuvolat dos anys” i ha agraït “a les persones que ens han donat suport i a les que s’han volgut unir al nostre projecte perquè van veure que hem fet coses diferents a les que es feien abans”.  “Els fets no han pesat en la proporció que havia pensat”, ha admès.

També ha felicitat a Josep Pallarès i Mercè Gisbert “perquè és bo que hi hagi gent que vulgui liderar un repte. Moltes vegades costa trobar persones que es vulguin involucrar en la gestió de la Universitat i que tinguin l’ànim de portar la institució més enllà”. Sobre la participació, Figueras ha valorat que “ha estat el percentatge de participació més alt, però el repte de la segona volta és animar a la màxima participació de tota la comunitat universitària”, ja que més tard ha recordat que “queda un 75% de membres de la nostra institució que no voten”.

Resultats ponderats per cada candidatura i col·lectius

El pes del vot de cada col·lectiu és diferent en les eleccions a rector o rectora de la URV, per això el resultat de les eleccions és ponderat: el professorat doctor amb vinculació permanent (480 persones del cens) té el 51% del pes; els estudiants (15349 persones del cens) tenen el 20% del pes; el personal d’administració i serveis (PAS) (696 persones del cens) tenen el 17% del pes, i el personal docent i investigador (PDI) no permanent, 998 persones del cens, tenen el 12% del pes.

Col·lectiu María José Figueras Mercè Gisbert Josep Pallarès
Professorat doctor permanent 18,96% 9,19% 22,85%
Altre PDI 5,40% 2,16% 4,44%
Estudiants 6,38% 3,30% 10,32%
PAS 4,72% 4,14% 8,14%
Total 35,46% 18,80% 45,75%
Participació per col·lectius

La participació global ha estat del 23,60%, però desigual si s’observen les dades per col·lectius. El que més participació ha registrat és el PDI permanent (94,17%), que tenen el 51% del vot ponderat, i el que menys, els estudiants (14,95%), que tenen el 20% del vot ponderat.

Col·lectiu Censats Nombre de vots %  Participació
Professorat doctor amb vinculació permanent 480 452 94,17%
Altre PDI 1972 998 60,61%
Estudiants 15349 2295 14,95%
PAS 696 620 89,08%
Total 18497 4365 23,60%
Resultats en nombre de vots sense ponderació
La professora Michelle Murphy, presidenta de la Junta Electoral, informa de la participació i els resultats electorals en un acte públic al Paranimf.

Tant la comunicació de les dades com la compareixença dels tres candidats han tingut lloc aquest matí al Paranimf del rectorat, on la presidenta de la Junta Electoral, Michelle Murphy, ha donat compte dels resultats. A més dels resultats amb el càlcul del vot ponderat i de la participació, també ha facilitat els resultats en nombre de vots absoluts, sense ponderació, unes xifres que mostren que Pallarès ha obtingut un major suport del professorat doctor permanent, de l’estudiantat i del PAS, mentre que María José Figueras ha rebut un major suport del col·lectiu de PDI no permanent.

Candidatura Professorat doctor permanent Altre PDI Estudiants PAS Nombre de vots total
María José Figueras 161 438 710 157 1466
Mercè Gisbert 78 175 368 138 759
Josep Pallarès 194 360 1149 271 1974
Vots en blanc 17 19 58 47 141
Vots nuls 2 6 10 7 25

Els resultats i també els informes de participació en la votació electrònica es poden consultar al web de les eleccions.

L’acte complet es pot veure en aquest vídeo.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*