07/11/2017

S’estrena a Tortosa “Ib”, la primera òpera electroacústica de Joan Bagés

El projecte ha comptat amb el suport del Campus Extens de la URV a Tortosa i haurà una conferència a càrrec del seu creador

La soprano Cecília Aymí intervé en aquesta òpera electroacústica.

El músic i compositor Joan Bagés (Flix, 1977) estrenarà aquest dissabte, 11 de novembre a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa “Ib” òpera electroacústica – work in progress, la seua òpera prima operística a través de la qual aborda un tema tan universal com el de la vida i la mort amb l’aigua del riu Ebre com a metàfora. La representació compta amb el suport del Campus Extens de la URV a Tortosa, coordinat per la doctora en Història de l’Art, Núria Gil, i forma part del Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local Sirga – Músiques de Recerca i Patrimoni, que dirigeix el mateix Bagés, i al qual el Campus Extens ha donat suport des de la seua creació, el 2014.  “Es tracta d’un festival impulsat des de les Terres de l’Ebre i que ha permès projectar des d’aquí l’avantguarda musical més agosarada, per això creiem que és interessant donar-li suport”, assenyala Gil.

La soprano Cecília Aymí i el tenor Roger Padullés posaran veus a aquesta òpera electroacústica estructurada en set escenes, i de la qual Joan Bagés ha compost la música instrumental, vocal i electrònica a partir de quadres de l’artista tortosí Jaume Rocamora. També hi intervindrà un cor de quatre veus i nou músics de Morphosis Ensemble i diversos performers. En el procés de creació de l’òpera també hi ha participat l’escriptor ebrenc Andreu Carranza i el filòsof Roman Aixendri que han creat els textos. “Utilitzen l’aigua com a metàfora per parlar del trànsit entre la vida i la mort no només individual sinó també social”, explica Bagés, tot precisant que l’òpera també té un component visual molt potent a través de l’escenografia de Mireia Andreu i Jaume Martínez, i els visuals de Belén Iniesta.

La representació, després d’una preestrena en un format més reduït divendres passat a l’Ateneu Barcelonès, tindrà lloc el dissabte a les 20 h a l’auditori Felip Pedrell dins el marc del Festival de Música Felip Pedrell de Tortosa. Un dia abans, el divendres 10 de novembre, Bagés oferirà una conferència a l’aula Despuig del Conservatori de la Diputació de Tarragona a Tortosa, de les 17 a les 20 h per explicar el procés de creació d’aquesta òpera electroacústica work in progress. Es tracta d’una activitat organitzada pel Campus Extens de la URV.

La música electroacústica és un tipus de composició musical que combina enregistraments i interpretacions instrumentals en directe, amb sons generats amb mitjans electrònics.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*