11/03/2024

S’inaugura la nova seu del Campus Extens de la URV a Falset

Es troba ubicada al Castell de Falset i el primer acte ha estat un concert de l’Orquestra Simfònica de la URV i la pianista solista Sara Serrano, guanyadora del I Concurs de Joves Solistes

El Priorat ja compta oficialment amb una seu del Campus Extens de la URV, ubicada al Castell de Falset. Aquest dissabte es va celebrar un acte públic per inaugurar de la nova seu, al que van assistir més de 200 persones i va comptar amb la participació del rector de la URV, Josep Pallarès, i l’alcalde de la localitat, Carlos Brull. Actualment s’està treballant en la incorporació de dues seus més, al Vendrell i a la Terra Alta, aquesta darrera de caire comarcal, amb la qual cosa el projecte comptarà amb 17 seus i completarà la presència del projecte en totes les comarques de la demarcació de Tarragona.

Als darrers mesos s’han pogut programar alguns actes destacats com la presentació de la professora Carme Oriol sobre la figura de la poetessa i folklorista Palmira Jaquetti; l’exposició “Llum a l’ànima”, feta en col·laboració amb l’IRMU; un parell de sortides de camp d’introducció a l’ornitologia amb Xavier Riera, especialista de l’Institut Català d’Ornitologia, i la xerrada “In vino veritas. Producció i consum de vi durant l’època ibèrica”, amb el professor i vicerector Jordi Diloli, en el context de la Fira de Sant Andreu i de Vins Rancis i Dolços.

Però la presentació oficial d’aquesta nova seu es va produir amb un concert de l’Orquestra Simfònica de la URV amb la pianista solista Sara Serrano -guanyadora del I Concurs de Joves Solistes de l’Orquestra Simfònica de la URV– sota la direcció de Miquel Massana.  El programa es va centrar en dos moments de canvis: el primer, del classicisme al romanticisme, del qual Ludwig van Beethoven en va ser el màxim exponent amb el Concert per a piano i orquestra número 3 en do menor, un dels més coneguts.

Gustav Mahler va ser el protagonista escollit per al segon canvi de segle. Hereu d’una consolidada tradició germànica que havia començat justament amb Beethoven, la condueix a les portes del segle XX amb una mirada renovada i molt particular. Totenfeier (o Celebració de la mort), també en do menor, va ser la peça escollida, el germen del que després acabarà sent la gran Simfonia número 2 Resurrecció.

D’esquerra a dreta, Rosa Poy, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Falset; el rector de la URV, Josep Pallarès; l’alcalde de Falset, Carlos Brull i la responsable de la seu del Campus Extens de Falset, Cristina Masip.

La nova seu del Priorat ha estat possible gràcies a l’acord entre la URV i l’Ajuntament de Falset, i té com a objectiu principal fer arribar la Universitat al municipi. El Castell de Falset serà l’entitat que es responsabilitzarà de la seva direcció i gestió per tal de donar resposta a les necessitats locals i fomentar la col·laboració amb les institucions i entitats del territori. Aquest espai museístic, declarat bé d’interès nacional, també acull l’Arxiu Comarcal del Priorat.

Una bona manera d’exercir la funció de seu del Campus Extens és la de poder programar activitats diverses des del museu, i conjuntament amb associacions i entitats de la vila i de la comarca. L’exemple més immediat serà la col.laboració a les jornades Joan Oró, el científic català organitzades pel Centre d’Estudis Falsetans amb el taller “Balcons verds: biodiversitat a casa teva”, a càrrec del tècnic de medi ambient de la URV, Toni de la Torre, que tindrà lloc aquest dissabte dia 16 de març a la Casa de l’Abadia.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*