28/09/2017
Un estudi detecta la necessitat de més formació sobre plantes medicinals en Infermeria
És el resultat de la tesi de Salvadora Blanch que avalua els riscos i beneficis de l’ús d’aquestes teràpies i diu que els professionals de la salut les han de tenir en compte per millorar les seues intervencions
És el resultat de la tesi de Salvadora Blanch que avalua els riscos i beneficis de l’ús d’aquestes teràpies i diu que els professionals de la salut les han de tenir en compte per millorar les seues intervencions
Les plantes medicinals ocupen un lloc important en la salut dels éssers humans i els professionals de la infermeria les han de tenir en compte per millorar les seues intervencions i poder oferir una atenció de qualitat. Aquest és el punt de partida de la tesi Les herbes remeieres per a cures de salut, de Salvadora Blanch, infermera d’atenció primària a les Terres de l’Ebre. La tesi també apunta que l’ús de les plantes medicinals és freqüent en la població de l’àmbit rural, fruit d’un saber popular que s’ha anat transmetent de generació en generació i que ara s’està perdent degut als canvis en els processos d’atenció a la salut. Aquest coneixement i ús pot ser un bon recurs en la consulta d’infermeria i d’aquesta manera obtenir un espai dins del sistema sanitari, tal com recomana l’Organització Mundial de la Salut.
Davant d’aquesta constatació, la tesi de Salvadora Blanch, presentada el passat divendres 22 de setembre al campus Terres de l’Ebre, s’ha plantejat conèixer i analitzar el significat i la transcendència de la utilització de les herbes remeieres en relació a les cures de la salut. “No només saber quines plantes utilitzen sinó entendre’n l’ús a partir de l’apreciació de la pròpia població”, apunta Blanch que va realitzar el treball mentre treballava consultori mèdic de la Galera i va entrevistar un total de 52 informants que eren coneixedors i/o usuaris de les plantes remeieres.
Després d’analitzar la informació recollida durant més de tres anys, les principals conclusions de la tesi són que les plantes ajuden a resoldre necessitats de salut i que la població continua confiant en l’eficàcia d’aquestes plantes a l’hora de resoldre aquestes necessitats però en base a una evidència científica. “Actualment ja no creuen en l’origen màgic de tot plegat”, apunta Blanch, que assenyala que “l’apropament a aquest coneixement sobre les plantes medicinals dóna a la infermeria una major sensibilitat i l’oportunitat per poder treballar amb una visió holística”. “Poder integrar aquest saber popular a la consulta d’infermeria en atenció primària representa un avenç valuós en la nostra professió”, afegeix. A més a més la tesi també remarca que per poder desenvolupar una atenció infermera de qualitat cal una major formació en el tema de les plantes medicinals dins els estudis de grau. “És important també tenir coneixements sobre els principis actius d’aquestes plantes perquè fer un abús o un ús inadequat pot ser perjudicial”, adverteix Blanch.
Entre les plantes analitzades cal destacar la farigola que té propietats antisèptiques i antiinflamatòries, l’àrnica que s’utilitza per als cops o l’estèvia cada vegada més utilitzada pels diabètics.
Salvadora Blanch ha obtingut la qualificació d’excel·lent en la presentació de la tesi dirigida per Marisa Panisello i Inma Pastor, dins el programa de doctorat en Ciències de la Infermeria.