16/11/2020

Un llibre analitza el paper que sapiens ha jugat en els ecosistemes terrestres al llarg de la seva evolució

Una de les qüestions que tracta és el problema del canvi climàtic dins del procés de destrucció massiva del planeta originat en les primeres dispersions sapiens des de l’Àfrica per la resta del món

El sapiens asesino y el ocaso de los neandertales (editorial Almuzara) és el nou llibre del paleontòleg Bienvenido Martínez-Navarro, investigador ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i professor associat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV). En aquesta publicació reflexiona sobre el paper que l’Homo sapiens ha jugat en els ecosistemes terrestres des dels seus orígens, fa ja uns pocs centenars de milers d’anys, i al llarg de la seva evolució fins als nostres dies.

En aquestes pàgines es parla del canvi climàtic com un dels principals problemes del nostre planeta en l’actualitat, cosa que sembla una qüestió sobrevinguda després de la Revolució Industrial, però, aquest fenomen forma part d’un procés que va començar molt abans, des que els primers sapiens, oriünds de l’Àfrica, van començar a multiplicar-se demogràficament i dispersar-se per la resta de món.

Segons l’assaig, els neandertals van ser els competidors directes dels nostres avantpassats. Les dues espècies van lluitar per aconseguir l’aprofitament dels mateixos recursos i només una, la més apta, va poder sobreviure. Un fet, el de la supervivència, que va portar a Homo Sapiens a esgotar la primera gran font d’energia que li oferia la natura: la megafauna. Mamuts, rinoceronts llanuts, ants irlandesos o bisons de l’estepa, entre molts animals, van anar desapareixent de la planeta juntament amb moltes altres espècies animals i vegetals, fins arribar a l’actualitat.

“Malgrat el nostre historial destructiu, hem arribat fins aquí, encara que pel camí hem anat esgotant el planeta”, afirma Bienvenido Martínez-Navarro, que desconeix quant temps podrem resistir explotant els recursos i atemptant contra la natura amb els processos productius actuals.

 

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*