02/12/2024

Un llibre tracta el lligam entre les neurones i les capacitats de la ment humana

Coeditat per la URV i la UB, és obra de Josep Maria Tomàs Ferré, exprofessor i impulsor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

El sistema nerviós humà és la culminació de la complexitat organitzativa de la matèria viva, i les neurones, unes cèl·lules amb llargues prolongacions, compleixen la finalitat biològica de transmetre informació de manera ràpida, precisa, eficaç i plàstica en els organismes multicel·lulars. Són de la mida de pilotes de tenis i envien senyals a 400 km/h per informar altres cèl·lules que es troben a uns quants quilòmetres de distància. De fet, una neurona individual és un sistema nerviós en miniatura que gestiona senyals elèctrics des de la recepció a la integració, la conducció i la transmissió.

Per la ment humana hi discorren la memòria, les sensacions, la consciència, les emocions, el pensament i l’elaboració de projeccions futures de comportament. ¿Com s’ha arribat, en l’evolució de la matèria i de la vida, a desenvolupar aquestes grans capacitats que semblen increïbles pel seu caràcter intangible? Josep Maria Tomàs Ferré, exprofessor i exdegà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili, ho explica en el llibre Per què les neurones? La raó de ser biològica de les neurones i del sistema nerviós, coeditat per la URV i la UB. Ho fa de manera intuïtiva i planera a partir dels components dels éssers vius, desgranant el funcionament de la comunicació cel·lular i neuronal amb exemples aclaridors i un bon nombre de dibuixos obra del mateix autor.

Aquest llibre, coeditat per Edicions de la Universitat de Barcelona i Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, és la novetat de la col·lecció Catàlisi, dedicada a la divulgació científica des de diversos àmbits. Dirigida per David Bueno, la col·lecció supera els seixanta títols, la majoria dels quals també estan disponibles en eBook. Entre els darrers llibres publicats hi ha Tots els colors de l’Univers. La descoberta de l’espectre de radiació electromagnètica, del físic Pere Serra Coromina, i Dones? Homes? Sexe i gènere, biologia i cultura (2a edició), del biòleg Jordi Casanova i Roca.

Josep Maria Tomàs Ferré (Tortosa, 1951) és catedràtic emèrit d’Histologia i Neurociència. Ha exercit de professor d’Histologia en l’ensenyament de Medicina tant a la Universitat de Barcelona com a la Universitat Rovira i Virgili, i ha estat degà i impulsor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut d’aquesta darrera universitat. El seu àmbit d’estudi és la neurociència, particularment els mecanismes moleculars que suporten la capacitat d’adaptació plàstica en les sinapsis.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*