20/06/2018

Un nou congrés de la Batalla de l’Ebre tractarà des del context internacional del conflicte fins a la microhistòria local

Coorganitzat per la URV i Amics i Amigues de l’Ebre, tindrà lloc a Tortosa i s'hi analitzarà la relació de la Batalla de l’Ebre amb altres fronts de la Guerra

El Poble Vell de Corbera d'Ebre va ser un dels punts més castigats per la Batalla de l'Ebre.

Donar una visió el més transversal possible de la Batalla de l’Ebre, l’any que se’n compleix el 80è aniversari, i alhora posar també el focus en la microhistòria local. Aquest és l’objectiu principal del Congrés Internacional “80 anys de la Batalla de l’Ebre”, que tindrà lloc a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa del 28 al 30 de setembre i del 5 al 7 d’octubre i que coorganitzen el Departament d’Història, Història de l’Art i Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Associació Amics i Amigues de l’Ebre. El programa ja està pràcticament tancat, i hi participaran ponents de tot l’Estat, el que permetrà analitzar d’una manera global el context històric de la Batalla de l’Ebre des d’un punt de vista nacional, estatal i internacional. “Va ser la primera vegada que les Terres de l’Ebre van tenir l’oportunitat de donar-se a conèixer internacionalment”, apunta el catedràtic d’Història Contemporània i degà de la Facultat de Lletres de la URV, Josep Sánchez Cervelló, qui també és el coordinador del congrés i hi presenta una ponència sobre aquest tema. “Va ser la batalla més decisiva de la Guerra Civil i es va intentar allargar-la al màxim perquè els suports internacionals a la República haurien sigut uns altres si hagués coincidit amb la segona Guerra Mundial”, afegeix.

D’esquerra a dreta Roc Salvadó, Meritxell Roigé, Marc March i Josep Sánchez Cervelló, durant la presentació aquest matí del Congrés Internacional “80 anys de la Batalla de l’Ebre”.

També s’analitzarà detalladament la relació entre la Batalla de l’Ebre i d’altres territoris que també van ser front de guerra com el d’Aragó, les ofensives del Segre o la Batalla de Llevant. “Sense la connexió amb aquests altres territoris no podem entendre la Batalla de l’Ebre en la seua globalitat”, assenyala per la sua banda el professor d’Història i Història de l’Art al Centre Associat a la UNED, Roc Salvadó. “Sobre la Batalla de l’Ebre se n’ha parlat molt però encara hi ha molts aspectes que es desconeixen, i moltes històries de vida. D’aquí la importància de dur a terme aquest Congrés”, ha manifestat Marc March, president d’Amics de l’Ebre.

El context polític estatal i internacional, els aspectes bèl·lics, vida i memòria local al front de guerra, la sanitat, l’Ebre com a protagonista a la literatura, el cinema, la premsa i altres elements propagandístics sobre la batalla, són alguns dels eixos principals d’aquest congrés que també abordarà aspectes més desconeguts com l’espionatge entre els dos bàndols. En total hi haurà dotze ponències i una taula rodona, i s’han presentat una trentena de comunicacions que recullen aspectes més locals de la Batalla de l’Ebre tant de la rereguarda com del front, un esdeveniment que ha marcat la història recent de les Terres de l’Ebre i els efectes del qual encara són ben presents al territori. “L’herència de la destrucció que va representar la Batalla de l’Ebre per a les Terres de l’Ebre encara ens afecta. Tenim la renda per càpita més baixa de Catalunya i això és en part fruit d’aquella destrucció”, ha argumentat Sánchez Cervelló.

Aquest matí s’ha presentat el programa del Congrés a l’Ajuntament de Tortosa, en una roda de premsa en la qual hi ha intervingut també l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que n’ha destacat la rellevància.  Millorar el coneixement sobre la Batalla de l’Ebre i el seu context històric i social, difondre aquest coneixement entre les noves generacions, donar a conèixer nous aspectes d’investigació històrica sobre la Batalla i al mateix temps divulgar i posar en valor el patrimoni històric relacionat amb aquest episodi bèl·lic que hi ha a les Terres de l’Ebre, són alguns dels reptes marcats. Així s’han organitzat diverses activitats complementàries com visites a espais de la Batalla de l’Ebre a Tortosa, a Campredó i la Sénia, una recreació històrica al mercat municipal de Tortosa o la representació d’una obra de teatre. També hi haurà una exposició al Museu de l’Ebre, La Batalla de l’Ebre, del plànol a la imatge, produïda per Amics i Amigues de l’Ebre i coordinada per Roc Salvadó i Màrius Pons, sobre mapes i fotografies aèries de la Batalla de l’Ebre.

El congrés internacional “80  anys de la Batalla de l’Ebre” està adreçat a estudiants, professors, especialistes, persones interessades en conèixer els darrers estudis realitzats sobre el tema i al públic en general. Les inscripcions obertes i es poden fer a la web www.batalladelebre.cat. El preu d’inscripció és de 60 euros. Es tracta d’una activitat reconeguda pel Departament d’Ensenyament a través de l’ICE de la URV amb una certificació de 35 hores i es reconeixerà un crèdit ECTS de 32 hores als alumnes de la UNED que estiguin matriculats en una carrera/grau.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*