07/04/2025
Una càtedra de la URV busca promoure Salou i la Costa Daurada com a destinacions turístiques referents en innovació i sostenibilitat
Finançada per l’Ajuntament i la Diputació, també es proposa facilitar la cooperació entre agents públics i privats, així com la participació ciutadana i la millora de la qualitat de vida dels residents

Finançada per l’Ajuntament i la Diputació, també es proposa facilitar la cooperació entre agents públics i privats, així com la participació ciutadana i la millora de la qualitat de vida dels residents
La Càtedra d’Innovació i Recerca Turística Salou-Costa Daurada de la Universitat Rovira i Virgili s’ha presentat oficialment aquest matí, tot i que ja fa alguns mesos que treballa per consolidar la destinació com a referent en turisme innovador, sostenible, accessible, intel·ligent i en cooperació amb tots els agents del territori. La Càtedra busca promoure la recerca en turisme per millorar la competitivitat turística de Salou i la Costa Daurada a través de l’aplicació del coneixement i la innovació que en resulti. Vol ser, en aquest sentit, una plataforma de coneixement i transferència de les últimes tendències en turisme.
Dirigida per la professora de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV Marta Nel·lo, està impulsada i finançada pel Patronat Municipal de Turisme de Salou i per la Diputació de Tarragona, en aquest segon cas en el marc del conveni entre l’ens provincial i la URV per finançar activitats de la Càtedra.
La Càtedra també preveu proporcionar les eines per millorar l’experiència turística del visitant i, al mateix temps, la qualitat de vida dels residents. En aquest sentit, es vol reforçar el vincle entre la societat i l’activitat turística, incloent-hi noves vies de participació de la ciutadania per tal que el seu punt de vista es tingui en compte en els òrgans de gestió turística. Facilitar la cooperació entre els agents públics i els privats, entre institucions i empreses del territori, es troba també entre els objectius de la Càtedra, que promourà la formació i les accions de comunicació.
En definitiva, tal i com ha explicat Marta Nel·lo, es tracta de prestigiar l’activitat turística al territori i posicionar la Costa Daurada com a referent turístic, també des de la perspectiva acadèmica i d’investigació, aportant reputació a la marca i promovent una estratègia comuna com a destinació més innovadora, sostenible, accessible i intel·ligent.

L’alcalde Salou, Pere Granados, ha explicat que la idea de la Càtedra s’origina per la necessitat de crear un espai d’innovació, però també de xarxa per tal que hi hagi més contacte amb la resta de càtedres de l’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja. “El turisme és una de les indústries més importants que tenim i aporta molta riquesa, repercutint en la resta de sectors, de manera que necessita el coneixement d’institucions de recerca i docència com la URV”, ha afirmat Granados, que ha explicat que la Càtedra s’ubicarà al Xalet Fort, equipament municipal recentment rehabilitat.
El rector de la URV, Josep Pallarès, ha recordat que ja són 23 les càtedres de la URV, en tots els àmbits de coneixement, i que totes elles busquen “impacte” en la societat a través de la recerca interdisciplinària envers la societat, en aquest cas per aconseguir un turisme més innovador, sostenible i competitiu. Uns objectius alineats també amb l’aposta de la Diputació de Tarragona pel coneixement i la seva transferència, tal i com ha remarcat el diputat Eduard Rovira.
La Càtedra d’Innovació i Recerca Turística Salou-Costa Daurada, conformada per un equip multidisciplinari d’investigadors, principalment dels departaments de Geografia, d’Empresa i d’Història i Història de l’Art de la URV, ha impulsat fins ara diverses línies d’investigació al voltant de l’anàlisi de l’artesania com un element diferenciador, la sostenibilitat ambiental dels hotels i càmpings, la comunicació de les bones pràctiques ambientals i l’accessibilitat i la inclusivitat de l’oferta turística. També ha tingut presència en diversos congressos nacionals i internacionals i va ser patrocinador d’una taula en el prestigiós International Sun and Blue Congress que es va celebrar el novembre de 2024 a Almeria.
Actualment està desenvolupant iniciatives concretes en col·laboració amb el sector per dissenyar experiències de turisme blau accessible. També es treballa de forma col·laborativa amb altres institucions importants, com és el cas d’Impulsa Igualdad i l’ISTO (International Social Tourism Organisation), que permeten ampliar l’abast i l’impacte.
A més, un dels projectes actuals de la Càtedra és el concurs SouvenirART, una iniciativa que tindrà lloc el 16 de maig i que busca noves formes d’interpretar l’experiència turística i la relació del lloc amb el visitant mitjançant l’oferta d’objectes innovadors per impulsar la creativitat i la identitat turística de Salou de la mà d’artistes, artesans i creatius locals.
Per últim, la Càtedra organitzarà la jornada Turismo 360º: Innovación y Alianzas para el Futuro del Sector, que tindrà lloc a Salou el proper 19 de maig, i que serà un punt de trobada d’investigadors de turisme d’Espanya, directors de càtedra de turisme de l’AMT Sol i Platja i professionals de turisme del sector privat i públic.