25/11/2021

La Unitat d’Igualtat rep 12 denúncies en dos anys per assetjament, agressions sexuals i conductes de menyspreu a les estudiants de la URV

Amb motiu del 25-N, la Universitat es reivindica com un espai necessari per formar els i les professionals del futur amb eines per viure lliures de violències contra les dones

Als campus de la URV hi ha punts lila, a través dels quals es pot accedir al Protocol en casos d'assetjament a l'estudiantat.

La posada en funcionament del Protocol de prevenció i actuació en l’àmbit de violències masclistes i contra LGTBI que afecta l’Estudiantat de la URV el curs 2019-20 ha permès posar de relleu l’existència de casos de violència per raó de sexe o gènere a la Universitat. En els dos anys de funcionament, han estat 12 els casos informats a la Unitat d’Igualtat, 5 dels quals d’assetjament sexual; 3 d’agressions sexuals i 4 de conductes de menyspreu cap a les dones.

En tots els casos les persones denunciades han estat homes, 5 dels quals estudiants, 4 més del personal docent i investigador i 3 que no pertanyien a la comunitat universitària. La majoria de denúncies, 8, han estat individuals, totes de dones; 3 s’han fet a través del o la responsable d’Igualtat dels centres, i 1 ha estat col·lectiva.

Per primera vegada, les dades s’han fet públiques al Claustre d’aquest 25 de novembre amb motiu del 25-N, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. “Parlar-ne és bo perquè si el col·lectiu d’estudiants està sensibilitzat, poden denunciar, especialment si troben l’acompanyament adequat”, ha afirmat Laura Román, secretària general i responsable d’Igualtat de la URV, durant la presentació de la informació. La importància que es conegui l’existència del Protocol de prevenció i actuació en l’àmbit de violències masclistes i contra LGTBI ho demostra el fet que el nombre de denúncies ha incrementat any rere any des de l’aprovació del protocol, fins al punt la meitat són d’aquest 2021.

Una vegada rebuda la denúncia, “la intervenció de la Universitat té diferents intensitats en funció de cada cas”, ha explicat Román: “Acompanyar quan no podem fer res més; assessorar; derivar a professionals competents de tots els àmbits, com ara psicòlegs o Mossos, i en altres casos, actuar i obrir expedients informatius i disciplinaris”.

Intervenció de Laura Román, secretària general i responsable d’Igualtat al Claustre, explica les dades referents al protocol en casos d’assetjament a l’estudiantat, i les accions en relació per a la prevenció de les violències masclistes que es fan a la Universitat.
Punts lila als campus, l’accés a l’activació del protocol

Les víctimes d’assetjament sexual, conductes violentes o discriminatòries per raó de sexe, orientació sexual, identitat o expressió de gènere a la Universitat poden denunciar la situació a la Unitat d’Igualtat o a la responsable d’igualtat del seu centre. Per fer accessible l’activació del protocol, els campus de la Universitat tenen un punt lila, un espai visible amb un codi QR que, si s’activa amb el mòbil, accedeix al lloc web del Protocol en casos d’assetjament a l’estudiant.

Adhesió al 25-N

Amb motiu del 25-N també s’ha llegit a les aules i al Claustre el Comunicat de la Comissió Dones i Ciència del CIC amb motiu del Dia Internacional per a l’erradicació de la violència contra les dones, que fa èmfasi precisament en la importància que les universitats i centres de recerca disposin de protocols contra l’assetjament i les violències masclistes, així com també “de recursos humans i materials permanents per tal de poder fer accions de sensibilització, formació, detecció i actuació per prevenir i erradicar les violències contra les dones de la comunitat universitària i investigadora”.

De fet, les universitats tenen encarregada la implementació d’accions de recerca, formació i sensibilització del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere com una via perquè els i les professionals del futur tinguin eines per viure lliures de violències contra les dones. En el marc d’aquest pacte d’Estat, la Unitat d’Igualtat de la URV ha organitzat entre octubre i novembre un cicle de webinars i unes jornades amb acadèmiques i professionals per visibilitzar el treball conjunt de l’acadèmia i món professional en la lluita per l’erradicació de la violència masclista, en quatre àmbits d’intervenció: la psicologia, l’atenció primària de salut, el dret i el treball social.

També amb motiu del 25-N, el professorat i estudiantat de 25 classes de diferents escoles i facultats han dedicat 25 minuts a tractar les causes, les conseqüències i l’abordatge de la violència masclista.

Comunicat de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya pel 25-N

 

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV