22/10/2020

Ja és a la venda el joc de construcció confeccionat per l’Escola d’Arquitectura de la URV, Emod

Permet treballar competències com la geometria, el disseny o la història, i habilitats com la psicomotricitat fina i la creativitat

Albert Samper i Josuè Andreu, professors de l'ETSA, que han ideat el joc de construcció de cúpules Emod.

Emod és un joc que permet construir diferents cúpules a partir de diversos patrons geomètrics ideats per Leonardo Da Vinci fa aproximadament 500 anys. És una confecció dels investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili manejable i fàcil d’utilitzar en qualsevol lloc.

El joc conté 70 peces de fusta d’un sol tipus que, a partir del suport mutu entre elles, sense cap element d’unió, permeten elaborar una gran varietat de cúpules i ponts d’un metre quadrat que es mantenen estables pel seu propi pes. Són estructures que en arquitectura es coneixen com a marc recíproc, i les primeres apareixen al Codex Atlanticus, dotze tractats de Leonardo Da Vinci sobre matemàtiques, botànica, instruments musicals o armament, entre d’altres matèries.

Els professors i investigadors Albert Samper i Josuè Andreu fent una cúpula amb l’Emod.

Les construccions d’Emod (dome -cúpula en anglès- si es llegeix en direcció contrària) ocupen un metre quadrat de superfície i poden ser elaborades per una o més persones. S’hi pot començar a jugar de forma autònoma  a partir dels 5 anys, però no hi ha límit d’edat. De fet, algunes de les habilitats que permet posar en joc aquesta proposta pedagògica fins i tot la fa indicada per a persones grans. Així, no només es poden treballar àrees de coneixement com la història, l’arquitectura, la geometria, el disseny i la tecnologia, sinó també aspectes com la psicomotricitat fina, l’enginy i la creativitat.

“Que pugui arribar a totes les cases, escoles, instituts i fins i tot centres de gent gran” és el desig i objectiu dels seus autors, Albert Samper i Josuè Andreu. La idea, de fet, van donar-los-la els participants al taller de construcció de cúpules de Leonardo que Samper portava en esdeveniments com la Nit de la Recerca i en escoles, instituts i xerrades per a gent gran sobre arquitectura. “En acabar, la gent sempre ens preguntava si les peces es venien”.

Josuè Andreu produint les peces de l’Emod al taller de l’ETSA.

Per això van decidir adaptar el que ja existia a un format més reduït, que el fes del tot accessible per a tothom. D’una banda, la mida de les peces fa el joc apte per jugar sobre una taula o al terra de casa, però es poden fer cúpules de major magnitud utilitzant més d’una capsa de l’Emod. De l’altra banda, les peces es produeixen a la mateixa Escola d’Arquitectura de la URV a partir de fusta compactada i reciclada i amb una màquina làser, de manera que el preu del joc està ajustat al màxim i està a la venda per menys de 30 euros.

L’Emod es pot comprar a la botiga de la URV i recollir en diferents punts de la Universitat: a Tarragona, al CRAI dels campus Catalunya i Sescelades, el Centre Internacional i el rectorat; a Reus, al campus Bellissens; a Vila-seca, al campus Vila-seca, i a Tortosa, al campus Terres de l’Ebre.

L’Emod, el primer joc produït a la URV, es pot trobar a la botiga de la Universitat.
Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*