26/10/2020

Webinar Atapuerca i Tàrraco, 20 anys de Patrimoni Mundial, amb l’arqueòleg Eudald Carbonell

En el marc de la celebració dels 20 anys en què ambdós conjunts arqueològics van ser reconeguts com a Patrimoni Mundial per la UNESCO

Excavacions a la Sima del Elefante, a Atapuerca

L’any 2000 la UNESCO va declarar el conjunt arqueològic de Tarraco, Patrimoni Mundial, el mateix dia que els jaciments prehistòrics de la Sierra de Atapuerca (Burgos), el 30 de novembre. Coincidint amb els 20 anys d’aquest fet, el Museu d’Història de Tarragona de la Conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament d’aquesta ciutat ha organitzat, entre d’altres activitats, una sèrie de webinars.

El cicle, Tarraco, 20 anys Patrimoni Mundial, es va estrenar el passat 21 d’octubre i prosseguirà aquest dimecres 28, a les 19 h, amb una sessió dedicada a Atapuerca i Tàrraco, un feliç “doblet”, a càrrec d’Eudald Carbonell, investigador de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), codirector de l’Equip d’Investigació d’Atapuerca i catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Pòster a partir del retrat realitzat pel fotògraf Pep Escoda

Eudald Carbonell va arribar a Tarragona el 1988 amb la il·lusió de crear un equip de projecció mundial en l’estudi de l’evolució humana. En aquesta fita, els treballs desenvolupats a Atapuerca han estat essencials i han rebut distincions com el Premi Príncep d’Astúries. Així que Burgos i Tarragona estan molt units pel moviment de personal investigador de l’IPHES i de la URV que fan recerca sobre aquells jaciments, amb una campanya anual d’excavacions des de fa més de 30 anys. Alhora, Tarragona és on hi ha la seu de l’IPHES. En aquesta trajectòria de compatir sinergies, el 2000 es va afegir-hi el fet que els dos conjunts arqueològics fóssim inclosos a la llista de Patrimoni Mundial el mateix dia. Quines similituds i diferències hi ha entre els dos indrets pel que fa a la recerca i socialització d’aquest patrimoni? Com es va viure aquella nit? Qui beneficia a qui? Es retroalimenten?

Són algunes de les preguntes a les quals intentarà respondre Eudald Carbonell, en conversa amb la periodista Cinta S. Bellmunt, que és responsable de Comunicació de l’IPHES i fa més de 30 anys que treballa amb l’esmentat arqueòleg en la socialització de la ciència.

Inscripció gratuïta aquí

Properament

4 NOVEMBRE

Mirant el futur

Una ciutat que és la única de Catalunya i Patrimoni Mundial necessita d’un tractament especial del seu llegat històric i monumental. Des de l’arqueologia urbana calen solucions pel que fa a la seva gestió, preservació i socialització, fins i tot d’aquelles restes no tan monumentals, però que també són molt importants i a vegades queden ocultes.

Intervenen:

Maite Miró, Cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya

Arnau Tiñena, arquitecte jove, professor de projectes i urbanisme de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) de la Universitat Rovira i Virgili, i cofundador de l’estudi NUA arquitectures.

Mònica Borrell Giró, directora Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Modera: Cinta S. Bellmunt, periodista.

Inscripció gratuïta aquí

11 NOVEMBRE

Tecnologia i nous perfils professionals al servei del patrimoni arqueològic

Josep Ma. Palet i Martinez, director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).

Josep M. Toldrà i Domingo, arquitecte, especialista en patrimoni històric, professor lector a l’Escolta Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA).

Jose A. Muñíz Olivares, director de l’empresa DIGIVISIÓN.

Víctor López Menchero, director científic de Global Digital Heritage

Albert Sierra, tècnic especialista de noves tecnologies a l’Àrea de Programes Públics de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Modera: Joan Menchón,  cap tècnic de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona.

Inscripció gratuïta aquí

18 NOVEMBRE

Impacte social, econòmic i cultural

De què ha servit incloure’ns a la llistat de Patrimoni Mundial respecte al turisme, a l’economia, a la creació d’empreses relacionades i nous serveis culturals.

Intervenen:

Antonio Paolo Russo, professor agregat del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili i coordinador del Màster universitari en Gestió de Destinacions Turístiques.

Xavi Mejuto, gerent de l’empresa Itinere i guia de Catalunya

Julio Vilar, gerent de l’empresa ARGOS Tarragona i intèrpret de patrimoni

Modera: Cinta S. Bellmunt, periodista

Inscripció gratuïta aquí

25 NOVEMBRE  WEBINAR CLOENDA – SESSIÓ CIENTÍFICA WORKSHOP

Protecció i Restauració del Patrimoni:  com de visible és Tàrraco, més excavacions, més espais que es poden visitar, monuments o noves zones que s’han obert al públic, eixos científics que caldria potenciar, cap a on hauria d’anar la seva recerca i socialització.

Joan Menchón, cap tècnic de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona.

Maite Miró, Generalitat, Cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya

Mònica Borrell, directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Jordi Tresserras, Consultor d’UNESCO i director del LABPATC-Laboratori de Patrimoni i Turisme Cultural de la Universitat de Barcelona.

Josep Maria Palet, director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).

Joan-Vianney M. Arbeloa, president de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT).

Modera: Cinta S. Bellmunt, periodista

Inscripció gratuïta aquí

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*