27/03/2020

62 investigadors de l’Estat demanen el confinament total a un article a The Lancet

L'investigador del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques Àlex Arenas és un dels signants que encapçalen el document, juntament amb l'epidemiòleg Oriol Mitjà

L'investigador de la URV Àlex Arenas és un dels signants de l'article.

Un grup de 62 científics de l’Estat espanyol ha publicat una carta a la revista científica The Lancet, en la que demanen al govern espanyol el “tancament total” de l’Estat com a mesura indispensable per controlar la propagació del coronavirus. El document l’encapçalen el metge epidemiòleg Oriol Mitjà, el físic i investigador del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV Àlex Arenas, el professor Xavier Rodó, l’investigador del CSIC Aurelio Tobias, Joe Brew i el físic del CSIC José M. Benlloch. En l’article, els experts mostren la seva “preocupació” per les accions “limitades” que s’han pres des del Govern central i, tot i anar “en la bona direcció”, no són suficients per evitar que hi hagi massa pressió en el sistema sanitari.

Els científics exposen que els agradaria expressar “la nostra preocupació per la limitada capacitat de les mesures preses pel govern espanyol per a controlar de manera efectiva la Covid-19 i per a aturar el creixement exponencial de nous casos”. Asseguren que els diversos models existents que calculen la futura propagació del SARS-CoV-2 coincideixen a preveure que hi haurà un gran número de casos nous durant les properes setmanes i alerten que la saturació del sistema de salut es pot allargar fins al 24 d’abril. “Demanem al govern espanyol que apliqui tan de pressa com sigui possible unes mesures més dràstiques per a minimitzar l’impacte de la pandèmia entre la població.”

Tenint en compte que molts dels nous casos de coronavirus necessitaran accés a una Unitat de Vigilància Intensiva, els experts dibuixen tres escenaris: un primer sense restriccions de mobilitat; un segon amb restriccions parcials, com a Espanya; i el tercer escenari, amb restricció total per a tothom excepte els serveis essencials. Aquestes projeccions indiquen que en els circumstàncies actuals, amb un 30% de la població que continua desplaçant-se cada dia a treballar, els serveis públics no podran assumir la gran quantitat de casos greus i col·lapsaran, cosa que, sumada a l’envelliment de la població espanyola, provocarà una gran mortalitat.

A la seva carta fan una sèrie de recomanacions, com ara l’establiment de categories regionals segons els casos per cada 100.000 habitants i implementar paquets de mesures diferents segons la gravetat de cada situació. En la categoria més greu, de més de 100 casos per cada 100.000 habitants durant els darrers set dies, es recomana el tancament total de la regió i el confinament total dels ciutadans, excepte els serveis essencials, durant entre 15 i 21 dies. Aquesta categoria, assenyalen, és la que tindrien a dia d’avui La Rioja, Madrid, Navarra, el País Basc, les dues Castelles i Catalunya.

Per a la resta de les comunitats autònomes l’article proposa que la reducció de la mobilitat es mantingui en el nivell actual, tot vigilant l’augment que hi pugui haver en la proporció de casos sobre el total de població. I afegeixen que tot el trànsit interregional tant per terra com per mar i aire que no  sigui essencial s’ha d’interrompre durant quinze dies.

A banda, també es demanen mesures com la prohibició de tots els viatges i totes les activitats econòmiques no essencials, a més de l’ús més ampli de tests de diagnòstic en els possibles casos de coronavirus. Els experts també recorden que és “urgent” establir una cadena de compra i subministrament d’equipament de protecció que, afirmen, ara mateix és “insuficient per a personal sanitari que està altament exposat i propens al contagi”. Segons apunten, també caldria proveir els professionals sanitaris d’un canal suplementari de material de protecció, i més tenint en compte que hi ha estudis recents que demostren la capacitat de contagi del coronavirurs mitjançant els cabells i les parpelles.

Recorden que totes aquestes mesures que proposen no implicarien l’eradicació de la COVID-19 a l’estat espanyol durant el primer mes d’aplicació, i que a més caldria bastir un sistema sòlid de supervisió i vigilància per a recollir informació epidemiològica fins a un nivell individual. Per a això cal desenvolupar un sistema universal d’aplicacions per a mòbils perquè cadascú pugui reportar quins símptomes té i incrementar la capacitat de realització de proves per tal de poder aïllar més ràpidament els malalts que presentin símptomes.

Els experts també han demanat al govern espanyol que doni accés a les dades del brot a la comunitat científica, per tal de facilitar la seva tasca i crear grups de suport que donin “una resposta científica completa, objectiva i transparent”.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*