07/11/2017 Entrevista

Carmen Portillo, investigadora del programa JIN del grup de Biotecnologia Enològica

“Volem trobar un mètode que permeti detectar a temps els microbis que espatllen el vi”

En una copa de vi hi ha l’esforç i el coneixement de molta gent, però la qualitat final del producte és un equilibri fràgil i depèn de molts factors.

Quina és la seva recerca en aquest sentit?

-“Es tracta de trobar un mètode d’aplicació que permeti detectar a temps els microbis que espatllen el vi, abans que sigui massa tard”.

I això, com s’aconsegueix?

“Principalment volíem aplicar les tècniques de seqüenciació massiva en vins de criança en barrica per obtenir, mitjançant aquestes tècniques, una visió més detallada dels microbis i microorganismes, tant bacteris com llevats, que hi ha al vi i intentar detectar els alteradors i els que són comuns. I així tenir una visió del que és el comú, de la petjada microbiològica de cada vi i també el que no hauria de ser allí”

 

Per què és tan important la seqüenciació massiva?

“Pot aportar nou coneixement als enòlegs, i convertir-se una tècnica pràctica i ràpida per monitoritzar el procés de fermentació dels vins. Volem intentar determinar si la seqüenciació massiva és una eina adequada per detectar els microorganismes alteradors del vi de criança. Amb altres tècniques moleculars no s’aconsegueix el detall que amb aquesta tècnica de seqüenciació massiva. Amb ella podem obtenir centenars de milers de seqüències per mostra i tenir una visió més detallada dels bacteris i llevats que hi ha en el vi en qualsevol de les seves etapes”.

 I això pot preveure les amenaces per al vi?

“Les tècniques actuals, que es basen principalment en el cultiu de microorganismes, detecten els microbis quan sovint ja és massa tard per salvar el vi. El que es pretén, si resulta eficaç aquesta tècnica, és detectar els microorganismes alteradors encara que estiguin en molt baixa proporció i així, poder establir una relació amb aquests microorganismes i l’alteració de manera que podem intentar significar la metodologia per fer-ho disponible a cellers, ja sigui per un servei extern o per altres procediments que no sigui el que ara estem utilitzant. Com més informació tingui l’enòleg, millor per assegurar la qualitat del producte final”.

Detectar les amenaces del vi:

 

¿Què són les tècniques de seqüenciació massiva?

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*