06/05/2015

La URV rep el llegat de Teresa Rovira i Comas, filla d’Antoni Rovira i Virgili

La URV ha rebut oficialment el llegat de Teresa Rovira, traspassada l’any 2014, en un acte celebrat al campus Catalunya el dimarts 5 de maig. Són 216 documents referents a la figura d’Antoni Rovira i Virgili, ja catalogats i disponibles per a la consulta al CRAI, que aquests dies presenta una exposició sobre el llegat

D'esquerra a dreta, Josep M. Roig, Josep Anton Ferré, Maria Calvet i Encarnació Ricart

A l’acte ha assistit la néta de Teresa Rovira, Maria Calvet, acompanyada d’altres familiars, que ha dit que fent la donació del llegat complia la voluntat de la seva àvia, que estava satisfeta que la Universitat portés el nom del seu pare.

Teresa Rovira, nascuda a Tarragona, va ser bibliotecària destacada i va dedicar la seva vida i especialment els últims anys a preservar la memòria del seu pare. Va ser la seva néta Maria Calvet qui, després de la seva mort als 96 anys al setembre passat, va fer arribar el llegat a la URV. Per això ja està catalogat i llest per a la consulta, instal·lat a la part de Col·leccions especials de la planta -1 del CRAI del campus Catalunya.

El llegat Teresa Rovira i Comas consta de 216 documents referents a la figura d’Antoni Rovira i Virgili, una part dels quals, retornats a Catalunya, procedeix de l’Arxiu de Salamanca. Antoni Rovira i Virgili, nascut el 1882 a Tarragona, va ser periodista, escriptor, filòleg, historiador, ideòleg i polític nacionalista. Es va exiliar al gener de 1939 i va morir a Perpinyà el 1949 mentre era president del Parlament de Catalunya a l’exili.

En el conjunt consten llibres d’història, política, gramàtica, diccionaris, llibres de lectura, poesia, teatre i antologies publicats des de començaments del segle XX fins a la Guerra Civil, d’Antoni Rovira i Virgili. També hi ha obres que va escriure a l’exili i publicades a l’estranger (Argentina,  Mèxic i  França). A més hi ha reedicions dels seus llibres a partir dels anys seixanta fins a l’actualitat.

També hi hi ha traduccions d’obres de literatura anglesa de principis del segle XX, obres prologades per ell i revistes que va dirigir, com “Revista de Catalunya”,  l’”Anuari de Catalunya” i  l’”Anuari dels catalans”. Hi figuren llibres i articles que parlen d’ell o en fan menció com biografies, correspondència,  bibliografies i  estudis sobre el seu pensament polític i ideològic.

llegateresarovira15
Un aspecte de l’exposició del llegat, que es pot veure al CRAI

En l’acte, que ha estat emotiu, Encarnació Ricart, exvicerectora de la URV, que es va relacionar amb Teresa Rovira i va fer gestions a l’entorn del llegat, l’ha descrit com una persona disposada a col·laborar, informada, discreta, tranquil·la i elegant. La donació del llegat a la Universitat ha de servir, ha dit, per donar a conèixer-lo a la societat.

El professor d’Història Contemporània Josep M. Roig ha pronunciat la conferència “ Teresa Rovira, la lluita contra l’oblit”, on, com coneixedor de personatges de l’exili, ha descrit amb vigor la personalitat de Teresa Rovira, que va acompanyar el seu pare en aquesta trista etapa de la seva vida.

L’ha descrit com a “bibliotecària modélica amb voluntat insubornable”, enamorada del seu ofici i sempre lleial a una Catalunya lliure. Filla del noucentisme i la Mancomunitat de Catalunya, va lluitar per preservar la memòria del seu pare i de l’època política que va viure, perquè “de l’oblit s’en deriven la ignorància i la injustícia”, ha dit Josep M. Roig.

Teresa Rovira va ser especialista en literatura infantil i juvenil, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Al llarg de la seva vida va estar lligada a Tarragona a través de les seves estades al Mas Blanc, davant de la platja de l’Arrabassada.

En la seva intervenció el rector de la URV Josep Anton Ferré ha manifestat l’agraïment de la URV per haver estat dipositària del llegat, que l’honora, i que aquest fons serà d’interès per historiadors i investigadors.

Teniu més informació sobre Teresa Rovira i el llegat de la URV aquí i sobre els actes d’homenatge que se li fan a Tarragona, aquí

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*