19/11/2019
Lliurament d’ajuts per facilitar l’arribada al mercat de tecnologies desenvolupades a la URV
El programa Research to Business ofereix suport a la comunitat investigadora per impulsar iniciatives que afavoreixen la comercialització de coneixements i tecnologies
El programa Research to Business ofereix suport a la comunitat investigadora per impulsar iniciatives que afavoreixen la comercialització de coneixements i tecnologies
Set iniciatives d’investigadores i investigadors de la Universitat Rovira i Virgili han rebut aquest dimarts un dels ajuts del programa Reseach to Bussiness que convoca la URV, a través de la unitat de valorització de la Fundació, per impulsar les iniciatives que afavoreixen l’arribada a mercat de coneixements i tecnologies desenvolupades a la Universitat.
Aquests ajuts van néixer fa 13 anys per promoure la protecció dels resultats de les investigacions per la seva comercialització i explotació. Tenen també l’objectiu d’incentivar la creació d’empreses spin‐off en el marc de la URV. Els ajuts consisteixen en 15.000 euros pels dos més ben valorats i cinc de 10.000, pels altres cinc projectes. En aquesta tretzena edició els premis han estat per:
- Joan Josep Vendrell, investigador principal del projecte: “Tractament de l’obesitat modificant els bacteris intestinals amb un probiòtic”, una proposta que busca canviar la microbiota bacteriana l’alteració de la qual, en algunes persones, pot provocar obesitat i diabetis.
- Omar Boutureira, investigador principal del projecte que proposa noves eines per accedir a nous dissenys de molècules d’alt valor per a la indústria en el projecte “Eines químiques pel desenvolupament de nous fàrmacs”.
- Marta Schuhmacher, investigadora principal del projecte: “IN-NOVAPlàstics: Integració de tècniques innovadores per mesurar la quantitat de micro-nano plàstics en mostres ambientals” a través del qual volen validar un equip portàtil per detectar in situ nanopartícules a l’aigua del mar.
- Jordi Diloli, investigador principal del projecte: “Kallipolis: un viatge al temps dels ibers a través de la Realitat Estesa”, en què, utilitzant la realitat augmentada i la realitat virtual aproximaran els jaciments a diferents col·lectius. El jaciment de la Cella, a Salou, serà el punt de partida d’aquest projecte de transferència.
- Marta Sales, investigadora principal del projecte: “allDX: diagnostic companion per leucèmia limfoblàstica aguda”, una iniciativa que pretén millorar, a través dels algoritmes, la divisió en grups de risc dels pacients amb aquest tipus de càncer i, d’aquesta manera, millorar el tractament i els seus resultats.
- Francisco Andrade, investigador principal d’un projecte a través del qual es podran instal·lar sensors de baix cost a les bodegues i tenir dades químiques del vi al moment. La proposta porta per nom “WineSens: Sensors químics innovadors, intel·ligència artificial i computació en núvol a la indústria vitivinícola”
- Sílvia De Lamo, investigadora principal del projecte: “MIR més anàlisi multivariant, una nova eina per discriminar microorganismes” amb el que es volen oferir serveis especialitzats en anàlisis de microorganismes patògens dels aliments. El seu grup de recerca té els coneixements per determinar els microorganismes d’interès per determinades empreses i evitar crisis com la provocada recentment per la listèria.
En aquests primers 13 anys s’han finançat 57 iniciatives, 15 de les quals han acabat amb una llicència de transferència i 13 en spin-off de la Universitat.
L’acte de lliurament dels ajuts l’ha presidit la rectora de la URV María José Figueras, qui ha destacat la importància de la transferència del coneixement des de tots els àmbits de la recerca i hi han estat presents el vicerector d’Innovació i Transferència del Coneixement, Francisco Medina, la directora de la FURV, Lourdes Jané i el vicepresident del Consell Social de la URV, Enric Carreres.