15/11/2017

La situació política catalana obre la nova temporada del cicle “Ciència a La Cantonada”

El professor de dret constitucional a la URV Jordi Jaria aclareix dubtes al voltant de la relació política i legal entre Catalunya i Espanya

La primera tertúlia científica de la tercera temporada del cicle “Ciència a La Cantonada” ha estat protagonitzada per la situació política i social que viu actualment Catalunya. Davant la complexitat legal i administrativa que es troba cada dia, Jordi Jaria, professor de Dret Constitucional a la URV, ha fet un resum magistral responent al títol “La crisi constitucional catalana: com hem arribat fins aquí?”.

Els antecedents als quals cal fer referència comencen amb l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de 1979, que serveix d’inici per contextualitzar l’organització territorial estatal i per explicar les semblances i diferències de Catalunya vers altres parts de l’Estat. Des de llavors, els principals punts d’inflexió serien l’aprovació i rebuig de l’Estatut d’Autonomia del 2006 o la petició d’un concert econòmic per part de Catalunya.

Tot plegat ha fet que es configurin dues visions hegemòniques contraposades sobre el marc constitucional de referència: una, en les institucions espanyoles, i una altra, en les catalanes. Alhora, s’han generat interpretacions de la legitimitat constitucional incompatibles que cada dia prenen nous enfocaments, com quan el Parlament de Catalunya proclama la República Catalana, el govern espanyol intervé les institucions catalanes emparant-se en l’article 155 de la Constitució o s’empresona als membres del govern català. La xerrada del professor ha acabat amb una tertúlia amb els assistents que han omplert el cafè La Cantonada.

Menjarem insectes

La propera tertúlia científica es durà a terme el 12 de desembre. Es titularà “El futur de la nostra dieta: insectes i algues” i anirà a càrrec de Sílvia de Lamo, professora d’Enginyeria Química a la URV.

En aquest cafè científic es posaran sobre la taula les tendències que han detectat els investigadors en matèria de nutrició i salut, que passen per incloure insectes en la dieta, enriquir els aliments perquè tinguin propietats funcionals o preparar els productes amb impressores 3D. Què ha motivat aquests canvis i quina viabilitat té la nova alimentació és el que es posarà sobre la taula perquè els assistents puguin debatre i xerrar amb la investigadora i veure exemples reals d’aquest tipus d’aliments.

El cicle de tertúlies científiques “Ciència a La Cantonada” pretén apropar els coneixements de la Universitat a la societat d’una forma amena. Aquesta proposta està impulsada per la Unitat de Comunicació de la Ciència (ComCiència) de la URV, amb la col·laboració del cafè La Cantonada, i amb el suport de la Diputació de Tarragona.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*