17/09/2018

130 investigadors presenten les darreres tendències sobre microbiologia dels aliments a Tarragona

Al congrés estatal s'hi tracten les tecnologies emergents en seguretat alimentària i les tendències en pro-biòtics i aliments funcionals, entre d'altres aplicacions

Assistents al XXI Congrés Nacional de Microbiologia dels Aliments.

El XXI Congrés de Microbiologia dels Aliments aplega 130 investigadors de tot l’Estat que aporten el seu coneixement sobre les noves tendències en microbiologia dels aliments. Es fa del 17 al 20 de setembre a la URV i s’hi presenten 86 pòsters, una cinquantena de comunicacions orals i 12 ponències. També hi ha quatre conferències principals.

La microbiologia dels aliments estudia els molt diversos microorganismes, com bacteris i fongs, que hi són o poden ser als aliments. Alguns d’aquests microorganismes tenen efectes beneficiosos, especialment en productes fermentats com per exemple els làctics o els vins, i els probiòtics; i d’altres tenen efectes negatius, com ara els que propicien la descomposició dels aliments o que són patògens. Al congrés s’hi presenten els avenços en la recerca que es fa sobre els tots dos tipus de microorganismes.

Així, per exemple, els investigadors participants presenten les darreres investigacions sobre pro-biòtics i aliments funcionals, i es presenta en una conferència el cicle d’un pro-biòtic de nova generació, des de la seva elaboració al laboratori fins que arriba al consumidor.

També es presenten les tecnologies emergents en seguretat alimentària. El president del comitè organitzador, Albert Bordons, explica que s’ha avançat força en la microbiologia predictiva de riscos, que permet saber en quines condicions apareixen els microorganismes no beneficiosos en els aliments. Una de les conferències tracta precisament sobre les tècniques de conservació dels aliments per evitar els patògens. Una altra de les sessions sobre seguretat alimentària és específica sobre els productes càrnics i compta amb una conferència sobre la resistència als antibiòtics.

La catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Sevilla, Ana Troncoso, durant la conferència inaugural del XXI Congres Nacional de Microbiologia dels Aliments.

Aquest 17 de setembre s’ha fet la conferència inaugural “Patògens emergents d’interès alimentari i gestió de riscos”, a càrrec d’Ana Troncoso, catedràtica d’Universitat de Nutrició i Bromatologia a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Sevilla. La seva recerca se centra en la qualitat, la seguretat i els compostos bioactius dels aliments i begudes fermentades.

El Congrés de Microbiologia dels Aliments, impulsat per la Societat Espanyola de Microbiologia, se celebra cada dos anys. Aquesta 21a edició es fa a Tarragona del 17 al 20 de setembre, al campus Catalunya els tres primers dies, i al Paranimf del rectorat el darrer dia. El programa complet es pot consultar al lloc web del congrés.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*