20/03/2020

Prop de 50 investigadors de la URV, a disposició de les autoritats sanitàries per frenar l’expansió del Covid-19

A més dels experts, la Universitat hi pot contribuir amb laboratoris i aparells per al diagnòstic genètic

Cabina de reacció en cadena de la polimerasa (PCR).

El Ministeri de Ciència i Innovació i el Departament de Salut han fet una crida a les universitats els darrers dies perquè puguin contribuir a frenar l’expansió del coronavirus amb diferents recursos: d’una banda, es necessiten laboratoris i grups de treball i recerca amb experiència en la tècnica de reacció en cadena de la polimerasa (PCR), que permet fer el diagnòstic genètic del Covid-19, i, de l’altra, cal personal sanitari que ajudi a pal·liar les baixes del personal dels hospitals.

Per això, la URV posa a disposició dels ministeris competents i de la Generalitat investigadors experts en biologia molecular que estarien disposats a ajudar voluntàriament en el diagnòstic, i d’altres que poden contribuir amb coneixements necessaris en aquesta crisi, com ara en neurotoxicologia i psicofarmacologia, i en el desenvolupament de models matemàtics predictius. En total, són prop de 50 investigadors de diferents disciplines.

A més a més, els grups de recerca de la Universitat ofereixen també laboratoris i 24 equips d’anàlisi i diagnòstic genètic.

La URV no ha estat l’única a respondre a la crida. Segons Crue Universidades Españolas, els centres universitaris de l’Estat han ofert en 48 hores 206 laboratoris i 307 investigadors experts en les proves de detecció del Covid-19. A més a més, les universitats han fet inventari del material que tenen susceptible de ser utilitzat per contenir l’expansió del coronavirus: 1,7 milions de guants, 75.000 mascaretes, 25.000 bates, 6.000 equips de protecció individual, i 2.300 ulleres de protecció, que ja han posat a disposició de les autoritats sanitàries.

Estudiants del darrer curs de Medicina i d’Infermeria

D’altra banda, la URV ha facilitat al Departament de Salut el llistat d’estudiants de darrer any de Medicina i d’Infermeria, que podrien incorporar-se al sistema sanitari a mesura que la situació assistencial, en el territori on pertanyen, ho necessiti. Així ho estableix l’ordre que el Ministeri de Sanitat va publicar el 15 de març, que preveu que les autoritats sanitàries puguin subscriure contractes laborals temporals amb estudiants de darrer any de Medicina i d’Infermeria en concepte de suport a la resposta assistencial a l’epidèmia de Covid-19.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV