16/05/2019

Comença una campanya de mecenatge per museïtzar el jaciment ibèric de l’Assut a Tivenys

Aquest 2019 es compleixen 20 anys de l'inici de les excavacions i es millorarà l'accés al públic

Imatge del jaciment protohistòric de l'Assut i la seua torre circular

El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV ha iniciat una campanya de mecenatge adreçada a les empreses del territori i al públic general per consolidar i museïtzar el jaciment protohistòric de l’Assut de Tivenys (Baix Ebre). Es tracta d’un poblat ibèric habitat ininterrompudament des del segle VII fins al segle I abans de la nostra era (ANE). Durant els 20 anys d’excavacions que es compleixen aquest 2019 s’han tret al descobert molts elements arquitectònics que ajuden a fer-se una idea de l’estructura del poblat: cases, carrers, torres, muralles, places, escales, parets, paviments i vestigis de la vida dels seus habitants.

L’arqueologia és indispensable per recuperar el passat, però al mateix temps desprotegeix allò que la terra ha mantingut cobert durant segles. Per això alguns dels elements descoberts s’han consolidat, però d’altres no. Per garantir-ne la preservació, és necessari consolidar les estructures descobertes i posar en valor el jaciment amb un projecte de museïtzació.

Amb aquesta finalitat, el grup de recerca GRESEPIA ha obert un espai al seu web per a les persones que volen contribuir al projecte de consolidació i museïtzació l’any que les excavacions de la URV al jaciment arqueològic compleixen 20 anys.

“Creiem que és important que el teixit empresarial s’involucri en posar en valor el jaciment, consolidar-lo i museïtzar-lo, perquè després de tants anys d’excavacions la societat en pugui gaudir”, apunta Jordi Diloli, responsable de les excavacions. Si bé la Universitat i l’Ajuntament de Tivenys continuaran fent-se càrrec de les excavacions arqueològiques. Diloli apunta que “no partim d’un pressupost previ, sinó que en funció dels diners que recollim anirem actuant”.

D’altra banda, els investigadors també estan treballant en un projecte per millorar l’accés al jaciment, que es portarà a terme durant aquest mateix any, ja que actualment és molt dificultós per a persones amb poca mobilitat, i això facilitarà la visita al monument.

El jaciment de l’Assut és singular perquè va estar poblat durant un llarg període de temps, 600 anys: des del segle VII al segle I ANE. El que significa que hi van passar fenicis, grecs, cartaginesos i romans. Entre els elements descoberts destaca la torre circular, situada  al punt més alt del turó i que data del segle VI ANE. Es considera que era la residència del cabdill i va ser destruïda per un violent incendi provocat, a l’inici del segle II ANE.

En la campanya de l’any passat es va posar al descobert un tram de la muralla exterior i una de les portes d’accés al poblat ibèric, i al llarg de les diferents campanyes ha aparegut molt material de diferents èpoques.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*