28/06/2017

Carles Castellà, XVIIè Premi Ciutat de Tortosa per un treball sobre la cultura popular

És professor associat al campus Terres de l'Ebre, i el treball premiat recull la memòria oral sobre el patrimoni cultural immaterial

El professor associat del campus Terres de l’Ebre de la URV, Carles M. Castellà, ha guanyat el XVIIè Premi Ciutat de Tortosa, pel seu treball Cultura popular, folklore i etnologia del Baix Ebre. Recull de mots, dites, creences, supersticions i etnotextos. El premi l’organitza la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa i el guardó, a  més del reconeixement públic, consisteix en la publicació del treball a través d’Onada Edicions en el termini d’un any.

Es tracta d’un treball de camp, d’àmbit comarcal, que recull la memòria oral sobre el patrimoni cultural immaterial des la perspectiva etnològica i la lingüística, així com també aspectes tradicionals identitaris de la comarca del Baix Ebre. L’autor està realitzant actualment la seua tesi sobre el català en aquesta comarca. “Això m’ha permès anar acumulant tant de material que he cregut interessant  fer un recull no exhaustiu de determinades expressions que encara estan vives, però que es van perdent”, apunta. L’estudi s’estructura en diversos camps semàntics com poden ser el treball al camp, la meteorologia, la caça, els fets religiosos o les plantes medicinals, i a partir d’aquí recull expressions i dites que es fan servir a la zona. A més hi ha un apartat específic d’etnotextos, un per cadascun dels 23 nuclis urbans que hi ha al Baix Ebre, interessants pel seu contingut i per la riquesa lingüística. Per realitzar el treball, l’autor ha entrevistat 83 informants.

Carles Castellà, nascut a Tortosa, és llicenciat en Filologia Catalana per la URV, docent des de fa més de vint anys, i actualment professor de Llengua Catalana i Literatura a l’Institut Joaquim Bau de Tortosa i professor associat de la URV, al campus Terres de l’Ebre, on exerceix de tutor de treballs de fi de Grau d’Educació Infantil i d’Educació Primària.

El jurat que li ha atorgat el Premi Ciutat de Tortosa el formaven la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Dolors Queralt, com a presidenta; Jordi Diloli (URV), Elena Espuny, Irene Prades, i Roc Salvadó, com a vocals; i la directora de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, María José Bel, com a secretària. A la convocatòria hi han concorregut, juntament amb el guanyador, tres treballs més.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*