09/06/2025
Els estudiants de l’ETSEQ mostren el seu nivell en els concursos ChemEcar i Food Challenge Design
Durant la jornada també s’han presentat els tres millors dissenys de catapultes del Projecte Integrador I del grau en Enginyeria Mecànica i s’han atorgat diferents premis, entre els quals al millor Projecte 1r 4t

Durant la jornada també s’han presentat els tres millors dissenys de catapultes del Projecte Integrador I del grau en Enginyeria Mecànica i s’han atorgat diferents premis, entre els quals al millor Projecte 1r 4t
Els porxos del campus Sescelades de la URV s’han tornat a omplir de nervis aquest divendres 6 de juny en una nova edició dels concursos ChemEcar i Food Challenge Design, dues de les cites més esperades per als estudiants de primer curs dels graus en Enginyeria Química, Enginyeria de Bioprocessos Alimentaris i Ennginyeria Mecànica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ). La jornada celebrada anualment a final de curs s’ha consolidat com un espai per mostrar la capacitat d’aprenentatge, el treball en equip i la creativitat dels futurs enginyers i enginyeres, que, durant mesos, han preparat els seus projectes. Al final de la jornada, s’ha fet l’entrega de premis dels concursos així com d’altres projectes elaborats al llarg del curs.
ChemEcar
El repte ChemEcar d’aquest any ha tornat a posar a prova les habilitats dels estudiants de primer curs del grau en Enginyeria Química. L’objectiu no era només propulsar un vehicle, sinó que també aturar-lo amb la màxima precisió possible a partir d’una reacció química dissenyada i controlada pels mateixos estudiant a través de la metodologia CDIO (Concebre, Dissenyar, Implementar i Operar). Els equips van començar el projecte proposant reaccions químiques per estudiar al laboratori, elaborant una guia experimental i dedicant unes set setmanes a dominar-ne el comportament (fase científica). Posteriorment, durant unes vuit setmanes més, han aplicat aquest coneixement a un sistema real, dissenyant i construint el sistema de propulsió d’un cotxe capaç de parar exactament a una distància determinada (fase d’enginyeria).
El dia del concurs, les distàncies a assolir es comunicaven només 30 minuts abans de cada prova, sempre dins un rang de 8 a 17 metres. El funcionament del torneig seguia un sistema d’eliminació directa: fase inicial amb deu cotxes, quarts de final amb vuit, semifinals amb quatre i final amb dos equips, amb curses a distàncies creixents (8 metres, 10 mestres, 12 metres i 14 metres a la final). En totes les fases, l’objectiu era aturar el cotxe el més a prop possible de la marca indicada, sense arribar a la meta o passant-se.

L’equip guanyador de l’edició 2025 ha estat l’Equip 2, liderat per Cèlia Ramos i format per Guillem Ferrer, José Alejandro Guzman, Frank Moreno, Oriol Olivé, Ramon David Pérez, Judit Pérez, Diana Roser Rosas i Jan Pau Villanova. El seu sistema ha destacat per tenir una precisió excepcional, ja que no es van allunyar en cap de les curses més de 40 cm de l’objectiu, una fita inèdita al concurs.
Food Challenge Design
Paral·lelament, a la Sala de Graus de l’ETSEQ, els estudiants del grau en Enginyeria de Bioprocessos Alimentaris (GEBA) van presentar les seves propostes en una nova edició del Food Challenge Design, un concurs que premia el desenvolupament de productes alimentaris eco-innovadors, saludables, funcionals i sostenibles. Els objectius són crear un aliment apte per al consum humà, comercialitzable i distingible per les seves qualitats sensorials i/o nutricionals i en conformitat amb la legislació vigent. A més del producte, cada equip ha presentat una proposta d’envasament adaptada a les seves característiques.
En l’edició d’enguany, el repte específic ha estat dissenyar un aliment apte per a vegetarians i enriquit amb un o més prebiòtics amb funcionalitat acreditada. Durant tot el matí, els equips han exposat els seus projectes davant d’un jurat format per Olga Busto, del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV; Joan Rossell i Sandra Contreras, del Departament d’Enginyeria Química de la URV; Joan Ruiz, responsable d’I+D+i del Grup Unió; Marta Armengol i Genís Maceira, d’EUROPASTRY, i Eulàlia Moreno, de Certified Origins Iberica.

Després del tast i la corresponent deliberació, el jurat ha decidit atorgar el primer premi a l’Equip 13, PROALTAR, format per Sergi Aguilera, Maura Grau, Paula Guzmán, Víctor Lara i Daniel Gómez Garriga, amb Unai Borrero com a líder i Clara Alonso com a tutora. El producte guanyador és un gelat d’orxata d’arròs en dues versions: vegana i vegetariana, elaborat amb pectina com a ingredient prebiòtic funcional presentat en format de postres congelades.

Premi Enginyers Tarragona del CETIT 2024-2025 – Projecte Integrador I
A més, també es va fer una mostra de la qual van poder gaudir tots els estudiants i professors de l’ETSEQ dels tres millors dissenys del Projecte Integrador 1 de primer curs del Grau en Enginyeria Mecànica, on els equips van presentar els seus mòbils en forma de catapulta dissenyats i construïts en equips durant el curs. El repte era aconseguir els màxims punts possibles en el llançament a diana amb catapulta des de 8 o 10 metres. Els guanyadors del Premi Enginyers Tarragona del CETIT (Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona) 2024-2025 van ser Xavier Aleu, Pau Llaó, Nil Llaó, Gerard Pacheco i Víctor Castilla, de l’Equip Imperi Romà Design amb 45 punts dels 60 possibles.

Premi Magda Medir – Essity al millor líder del projecte 1r 4t
L’estudiant guanyadora del Premi Magda Medir-Essity ha estat Sara Panella, que ha destacat en el desenvolupament de competències en lideratge d’equips a través de l’assignatura de Pràctiques de Lideratge d’Equips (PLE) del quart curs d’Enginyeria Química. El projecte s’ha basat en la utilització d’eines, com ara un diari personal, per potenciar la presa de decisions i la capacitat d’organització en el treball en equip. El Projecte 1r 4t té com a objectiu la tutorització d’un estudiant de primer curs del grau en Enginyeria Química per part d’un de quart per fomentar el seu creixement acadèmic.

