06/06/2023

Un informe de la Clínica Jurídica Ambiental de la URV determina que es poden demanar responsabilitats a la indústria pel vessament de microplàstics

El document estableix la base jurídica per lluitar contra la contaminació per pellets de plàstic de la costa de Tarragona perquè es tracta d’un material que surt del procés productiu i acaba com a residu

La Clínica Jurídica Ambiental de la URV, una matèria obligatòria del Màster de Dret Ambiental, ha cooperat amb l’ONG Good Karma Projects en l’elaboració d’un informe que analitza si jurídicament es poden demanar responsabilitats als causants dels vessaments de pellets de plàstic de la costa tarragonina i de les lleres dels rius del costat del complex petroquímic. L’informe ha estat elaborat per estudiants del Màster en Dret Ambiental i tutoritzat pels professors Aitana De la Varga i Juan José Pernas i se centra en el vessament de residus que genera el procés de producció de plàstic, que té els pellets com a matèria primera.

“A priori, sembla que la indústria vulgui arreglar les coses, però a la pràctica es fan poques accions o van massa lentes”, afirma de la Varga. Jordi Oliva, cofundador de Good Karma i director de projectes, sosté, en la mateixa línia, que “la posició de la indústria ha evolucionat molt en els darrers anys però, des del nostre punt de vista, queda molt de camí per a recórrer pel que fa a la transparència per part del sector al voltant d’aquest tema”.

Després d’estudiar el cas, s’ha observat que de moment no existeix cap regulació específica sobre aquesta problemàtica, encara que la Unió Europea està treballant per regular els microplàstics. Tot i això, l’informe ha permès descobrir que, aplicant la normativa general, es poden demanar responsabilitats d’aquests vessaments a la indústria petroquímica, ja que es tracta d’un material que surt del procés productiu i acaba com a residu. “Els residus no són només gasos o contaminació a les aigües, sinó també microplàstics”, afirma de la Varga. És per això que poden generar una responsabilitat mediambiental.

A part d’analitzar les regulacions, s’han proposat dues actuacions concretes a Good Karma Projects: d’una banda, demanar innovacions legislatives, i, de l’altra banda, demanar responsabilitats sobre l’abocament il·legal de residus.

Representants de Good Karma Projects al Parlament Europeu, on han tractat les mesures per eliminar els residus de pellets de plàstic en un acte organitzat pel grup parlamentari dels Verds/ALE.

Good Karma assegura que l’informe els ha ajudat a comprendre el context en què s’emmarca la problemàtica en l’àmbit legal i, sobretot, a plantejar noves vies per a futures línies de treball. Des de l’entitat denuncien que tota la problemàtica té com a origen les males pràctiques del sector del plàstic, però també la falta de regulació a tots els nivells. “El nostre objectiu és promoure la regulació d’aquesta situació fent visible la problemàtica i compartint els resultats dels estudis dels darrers anys”, confirma Oliva.

Aquesta col·laboració és un dels projectes del programa Aprenentatge Servei de la URV, una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat.

Print Friendly, PDF & Email