07/11/2024
Comença la Setmana de la Ciència amb més de 50 activitats divulgatives arreu del territori
Des de la URV s'impulsen fins al 17 de novembre propostes adreçades a tots els públics: tallers experimentals, xerrades, rutes teatralitzades i una experiència gamificada
Des de la URV s'impulsen fins al 17 de novembre propostes adreçades a tots els públics: tallers experimentals, xerrades, rutes teatralitzades i una experiència gamificada
La Setmana de la Ciència és un dels esdeveniments anuals de divulgació científica més importants d’Europa. Del 8 al 17 de novembre, un gran nombre d’entitats i institucions d’arreu del territori organitzen activitats amb l’objectiu de fomentar l’interès, impulsar la ciència i apropar el coneixement a la ciutadania de forma atractiva i propera. Amb motiu d’aquest esdeveniment, la Universitat Rovira i Virgili coordina i organitza més de cinquanta accions i activitats que ja han començat aquesta setmana amb les rutes científiques sobre la figura d’Antoni de Martí i Franquès i que s’allargaran fins el 17 de novembre.
En total s’han programat vuit rutes teatralitzades destinades a estudiants de centres de secundària de tot el territori, i també hi ha prevista una ruta oberta al públic general el proper dissabte 16 de novembre al matí. Per apuntar-s’hi cal inscripció prèvia en aquest enllaç. Durant l’activitat es recorren diversos espais i edificis de la Part Alta de Tarragona per donar a conèixer qui va ser Antoni de Martí i Franquès i quines van ser les seves aportacions al camp de la ciència, algunes de les quals encara són vigents avui en dia.
Activitats arreu del territori
La Setmana de la Ciència arriba a múltiples punts del territori a través de les seus del Campus Extens de la Universitat, que ofereixen una vintena tallers i activitats a diferents municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre: des de Vilanova de Prades o Tortosa fins a Vimbodí o Torredembarra. Aprendre a identificar microplàstics, dissenyar l’aerodinàmica d’un cotxe de competició, descobrir el funcionament dels rellotges biològics o recrear experiments químics del detectiu Sherlock Holmes són algunes de les propostes que tindran lloc arreu de la demarcació.
També s’ha previst una nova edició del programa Fem Recerca!, una activitat que permet a estudiants de secundària entrar als laboratoris i a les aules de la Universitat Rovira i Virgili per tal de participar en diversos tallers científics i conèixer així com és la recerca que s’hi fa.
El programa d’activitats també inclou els tallers experimentals al CRAI del Campus Sescelades, que tindran lloc del 4 al 22 de novembre i van dirigits a grups escolars d’entre 9 i 18 anys. A més dels tallers també es farà un monogràfic sobre la lluita contra el canvi climàtic, amb activitats diferenciades per primària i secundària, amb l’objectiu de desenvolupar consciència, coneixement i comprensió sobre les causes del canvi climàtic i els mètodes de captació i reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Repte Experimenta
Les activitats de la Setmana de la Ciència es completen dues accions promogudes pel Repte Experimenta de la URV. Es tracta del “Crim Experimenta: el cas STEM TOY Factory”, una proposta educativa gamificada en línia, que convida l’alumnat i les famílies a resoldre un cas policíac tot experimentant. En aquesta edició cal infiltrar-se a una fàbrica de joguines científiques per esbrinar què hi ha darrera d’una mort sobtada. A partir de les pistes, els participants avançaran en la seva investigació i realitzaran experiments amb material senzill per resoldre el cas. Per participar-hi cal inscriure-s’hi prèviament per rebre el material didàctic per correu electrònic.
A més, s’ha programat per al divendres 15 de novembre a les 19h un taller d’experiments en streaming via Youtube adreçat a famílies de 6 a 12 anys. Per rebre el llistat de materials i l’enllaç per connectar-se a Youtube cal fer prèviament la inscripció al taller.
La Setmana de la Ciència a Tarragona compta també amb les activitats que organitzen instituts de recerca, centres tecnològics, museus i fundacions, que completen una programació conjunta en la qual es poden trobar activitats variades per a totes les edats. És una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per la Recerca i arriba enguany a la 29a edició.
Poder veure aquí totes les activitats.