04/03/2019

Comença una campanya per apropar Europa a la població estudiantil

La distribució d’estovalles de paper incitant al vot i la projecció d’un documental amb debat posterior moderat pel periodista de TV3 Jordi Gil, els plats forts

Una de els estovalles que es distribuiran als bars del Grup Soteras, a diferents campus de la URV per motivar als joves a implicar-se l'actualitat i el futur d'Europa

A les eleccions europees del 2014 hi va participar un 42,61% dels més de 400 milions de ciutadans europeus cridats a les urnes. Per segmentació d’edats ho van fer el 51,3% dels majors de 55 anys, el 44,6% dels ciutadans entre 40 i 54 anys, el 35,2% dels ciutadans entre 25 i 39 anys i només el 27,8% dels ciutadans entre 18 i 24 anys. És per això que el Parlament Europeu va posar en marxa l’1 de juny la campanya “Aquesta vegada voto”, enfocada principalment per apoderar els joves en la creació d’espais de debat de cara a les eleccions europees del 2019.

Davant d’aquesta situació, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Europe Direct Tarragona i la URV han organitzat una campanya dirigida especialment als joves universitaris, que s’ha donat a conèixer avui en roda de premsa i que ha comptat amb la participació de Laura Román, secretaria general i representant de la URV; el professor de la Facultat de Ciències Jurídiques, Alfonso González i la responsable de l’Oficina Europe Direct Tarragona, Marta Domènech.

Les activitats s’han presentat aquest dilluns en roda de premsa celebrada a la Sala de Graus del campus Catalunya, a Tarragona

Les iniciatives que s’han previst amb motiu de la convocatòria del 26 de maig se sumen a les activitats que des de fa 10 anys ja es realitzen habitualment a la URV a través de l’esmentada oficina per apropar Europa als estudiants i que la sentin seva, tot i que algunes propostes estan obertes a la ciutadania en general. En aquesta línia, a les ja habituals #eurotertúlies i simulacions sobre com funciona el Parlament Europeu, entre d’altres, s’hi afegeix una campanya de distribució d’estovalles que inciten al vot, a les cafeteries dels diferents campus de la URV, un debat de fi de legislatura i una xerrada per a la gent gran.

Laura Román ha insistit en la necessitat de treballar perquè la idea d’Europa penetri entre els joves, recalcant valors i idees com la democràcia i el dret a la participació. Josep Sánchez Cervelló s’ha referit a la “necessitat de construir una Europa més amable, que es preocupi de les seves poblacions. Hi ha molta feina a fer i cal mobilitzar els joves”. En aquest sentit, el mateix professor ha remarcat la importància que tenen programes de mobilitat com l’Erasmus, que afavoreixen el coneixement d’Europa. Alfons González, que imparteix l’assignatura Institucions de Dret de la Unió Europea, s’ha referit a la trajectòria que ja té la Facultat de Ciències Jurídiques en promoure activitats relacionades amb la idea d’Europa, amb activitats obertes a la ciutadania.

Amb motiu de les eleccions europees també s’ha organitzat una activitat dirigida especialment als joves universitaris de la URV i que comptarà amb la projecció de “La gran invención”, de Fernando Trías de Bes. La projecció, de 20 minuts de durada, anirà seguida d’un debat on es vol convidar a estudiants de la URV que formin part d’entitats i/o associacions europees, que hagin realitzat un Erasmus o que estiguin interessats en el debat del futur d’Europa. L’acte serà presentat i moderat per Jordi Gil, periodista de TV3. Aquesta activitat se celebrarà el dilluns dia 25 de març a l’Aula Magna de la URV.

D’altra banda, el centre d’informació Europe Direct Tarragona, en col·laboració amb la URV i el Grup Soteras, enceta una campanya a les cafeteries dels diferents campus de la URV. Aquesta iniciativa pretén animar els joves a participar en les eleccions al Parlament Europeu a través d’unes estovalles de paper que es repartiran durant el mes de març en les cafeteries universitàries dels campus Catalunya, Sescelades i Bellisens. Les estovalles que s’utilitzaran tenen un disseny que dona a conèixer la importància de la política europea en el dia a dia de tothom i, també, per tant, de la necessitat de participar en els comicis.

D’altra banda, en el marc del conveni de col·laboració del centre d’informació Europe Direct Tarragona i la Facultat de Ciències Jurídiques,s’ha programat el cicle #eurotertúlies on un convidat expert en la matèria obrirà una tertúlia amb una exposició del tema a tractar, per donar pas a les opinions i interrogants que plantegin els assistents. Aquesta activitat està oberta als estudiants universitaris i a la ciutadania en general. Enguany se celebraran a “Original by Totem”, al carrer Lleida, davant el Fòrum provincial.

La programació està pensada per debatre sobre el futur d’Europa i la necessitat de fomentar la participació en les eleccions europees.

  • Dia 18 de març, a les 19:30 h, Javier Arregui, professor titular del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la UPF, “Guanyadors i perdedors en el procés d’integració europea: repensant la Unió Europea”.
  • Dia 28 de març, a les 19:30 h, Xavier Prats Monné, antic director general de la Comissió Europea, recentment nomenat Doctor Honoris Causa de la URV, “La sala de màquines de la UE”
  • Dia 3 d’abril, a les 19:30 h, Laura Pous, cap de Món a l’ACN i ex corresponsal a Brussel·les, “Informar sobre la UE: la feina del corresponsal”

En el marc del mateix conveni, també es tornarà a celebrar la Simulació del Parlament Europeu que enguany arriba a la 6à edició. Una activitat del tot consolidada i que durant una jornada dona l’oportunitat als estudiants de convertir-se en eurodiputat per així conèixer en primera persona com funciona aquesta institució, fer propostes i que aquestes siguin conegudes i fins i tot portades a la UE pels nostres representants.

En les simulacions del Parlament Europeu hi participen un centenar d’estudiants que es distribueixen equitativament en quatre comissions parlamentàries sectorials i grups polítics per debatre els temes proposats. Cada comissió està dirigida per un dinamitzador i un assessor jurídic i entre els participants a cada comissió s’escull un portaveu i un ajudant de portaveu.

En finalitzar les reunions de les comissions, se celebra una sessió plenària on els representants de cada comissió i família política exposen els resultats del treball realitzat i es procedeix a fer les esmenes i les votacions, segons el funcionament del Parlament. Els acords es fan arribar arribar als diputats catalans a Brussel·les a través de l’Oficina del Parlament Europeu de Barcelona.

D’altra banda, el dia 29 de març, a les 12h, a l’Aula Magna del Campus Catalunya tindrà lloc el debat de final de legislatura amb una representació dels eurodiputats catalans.

Abans, el dimecres dia 27 de març, a les 17h i a l’Antiga Audiència tindrà lloc la xerrada “Ciutadania europea: drets i deures” a càrrec de Marta Domènech, responsable del centre d’informació Europe Direct Tarragona, dins del cicle de conferències de l’Aula d’Extensió Gent Gran de la URV.

Les Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran és un projecte social engegat per les principals universitats catalanes que busca donar una sortida a les inquietuds culturals de la tercera edat. La URV, des de fa ja anys i dins la seva política de participació cívica, és conscient de la importància de la seva relació amb l’entorn social i per això hi participa de ple. Aquestes aules volen ser una alternativa al temps de lleure de la gent gran, propiciant que estiguin al dia de nous coneixements en àmbits molt diversos i sobre els quals manifesten interès.

Totes les activitats compten amb el suport de la URV, especialment la Facultat de Ciències Jurídiques, el Centre de Documentació Europea i el CECOS, Centre d’Estudis Sobre Conflictes Socials de la URV.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*