06/11/2020
Consumir fruita seca provoca canvis en la funció de l’ADN dels espermatozoides
Menjar fruita seca en una dieta d’estil occidental afecta la metilació de l’ADN espermàtic és a dir, la seva epigenètica. Es demostra així, per primer cop, que hi ha regions de l’epigenoma espermàtic que podrien respondre a la dieta, un mecanisme que explicaria per què la dieta pot modular la fertilitat masculina
Menjar fruita seca en una dieta d’estil occidental afecta la metilació de l’ADN espermàtic és a dir, la seva epigenètica. Es demostra així, per primer cop, que hi ha regions de l’epigenoma espermàtic que podrien respondre a la dieta, un mecanisme que explicaria per què la dieta pot modular la fertilitat masculina
Diferents factors ambientals i d’estil de vida s’han relacionat amb la disminució de la qualitat dels espermatozoides i la dieta és un dels més plausibles identificats en els darrers anys. A més, diversos estudis han demostrat que hi ha una estreta associació entre l’alteració de la metilació de l’ADN espermàtic, és a dir, la modificació epigenètica de l’ADN, i la qualitat del semen. No obstant això, fins ara no s’havia publicat cap assaig clínic aleatoritzat amb l’objectiu d’avaluar els efectes de la dieta en aquests canvis de la funció de l’ADN espermàtic.
Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgilii i el CIBERobn, liderats per Jordi Salas Salvadó, en col·laboració amb investigadors de la Universitat d’Utah dels Estats Units, liderats per Douglas T. Carrell, han avaluat per primera vegada l’efecte del consum regular a curt i mitjà termini d’una barreja de fruita seca —ametlles, avellanes i nous— sobre els patrons de metilació de l’ADN espermàtic en individus sans que van informar que consumien una dieta d’estil occidental.
L’anàlisi es va fer en el marc de l’estudi FERTINUTS, un assaig clínic liderat per la investigadora Mònica Bulló i l’investigador Albert Salas-Huetos els resultats principals del qual es van publicar el 2018. En aquest treball van demostrar que el consum de fruita seca durant catorze setmanes millorava significativament el nombre de espermatozoides, la vitalitat espermàtica, així com la motilitat i morfologia dels espermatozoides.
Amb aquest nou estudi de l’assaig FERTINUTS fet en 72 participants sans, no fumadors i joves (48 dels quals formaven part del grup que consumia fruita seca i els 24 restants formaven part del grup control), els investigadors han pogut observar que 36 regions genòmiques metilaven de manera diferencial entre l’inici i el final de l’assaig únicament en els individus que consumien fruita seca i que el 97,2% de les regions van mostrar un augment de la metilació, és a dir una modificació epigenètica. Aquests canvis en els espermatozoides poden comportar també canvis en la capacitat de fecundar. El treball s’acaba de publicar a la revista científica Andrology.
Segons els investigadors, aquests resultats proporcionen la primera prova científica que afegir fruita seca a una dieta regular d’estil occidental afecta la metilació de l’ADN de l’esperma en regions específiques.
Albert Salas-Huetos (treballa a la Universitat de Harvard, als EUA), primer autor de l’article, afirma que “aquest treball demostra que hi ha algunes regions sensibles de l’epigenoma espermàtic que podrien respondre a la dieta, la qual cosa podria comportar canvis en els espermatozoides i en la capacitat de fecundar”. Els investigadors també assenyalen que els possibles beneficis per a la salut de les troballes necessiten més estudis que comprovin les dades observades en altres poblacions.
Referència: Salas-Huetos A, James ER, Salas‐Salvadó J, Bulló M, Aston KI, Carrell D, and Jenkins TG. Sperm DNA methylation changes after short‐term nut supplementation in healthy men consuming a Western‐style diet. Andrology, 2020; In Press. DOI: 10.1111/andr.12911