29/04/2019
Continuen els actes de commemoració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica a Tarragona
Els tres primers actes de la Societat Catalana de Química (SCQ) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) tindran lloc al CaixaForum de Tarragona el 3 i 4 de maig amb la participació d'investigadors i investigadores de la URV
Els tres primers actes de la Societat Catalana de Química (SCQ) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) tindran lloc al CaixaForum de Tarragona el 3 i 4 de maig amb la participació d'investigadors i investigadores de la URV
L’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) ha proclamat el 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics (AITP 2019), amb l’objectiu de celebrar la gènesi i el desenvolupament de la taula periòdica des del descobriment del sistema periòdic de Dmitri Mendeléiev, ara fa cent cinquanta anys. Amb aquesta celebració es pretén, també, donar a conèixer el paper de la química en la recerca de solucions a reptes mundials, com ara el desenvolupament sostenible, el futur d’una energia neta, l’alimentació o la salut.
La Societat Catalana de Química (SCQ) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), promotors de l’AITP, organitzen durant tot l’any activitats i esdeveniments divulgatius arreu de Catalunya adreçats a tota mena de públic, però sobretot a un públic infantil i juvenil amb el propòsit d’atreure joves talents a la química. També es posa especial èmfasi en la incorporació de la dona a la ciència, i a assegurar la propera generació de científics, enginyers i innovadors en aquest camp.
Els primers actes van ser a Barcelona els dies 8 i 9 de febrer, en el marc de la Biennal de Ciutat i Ciència, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i després a Girona. Ara és el torn de Tarragona i, més endavant, es faran actes a Lleida.
Actes al CaixaForum de Tarragona aquesta setmana
Aquests són els actes que s’organitzen aquest dimecres i dijous al CaixaForum Tarragona:
3 de maig a les 10 h, col·loqui «Química i energia del futur». La necessitat de disposar d’energia per mitjà de tecnologies més responsables des del punt de vista mediambiental ha conduït a la cerca de nous tipus d’energia, en el desenvolupament dels quals la química ha tingut un paper decisiu. Així, doncs, la contribució de la química en els diferents tipus d’energia actual i futurs serà objecte de debat en aquest col·loqui. Hi participen Francesc Castells (Universitat Rovira i Virgili), Francesc Díaz (Universitat Rovira i Virgili), Julio Lloret (Institut Català d’Investigació Química) i Elisabet Romero (Institut Català d’Investigació Química). Ho modera Federico Dattila (Institut Català d’Investigació Química).
3 de maig a les 12 h, col·loqui «Els secrets de la taula periòdica». L’ordenació dels elements químics en la taula periòdica amaga un gran coneixement de les seves propietats, i en l’evolució de la taula al llarg dels cent cinquanta anys també s’oculten secrets que ens permetran observar la taula periòdica amb una altra visió. Com s’ha arribat a la taula periòdica actual? En aquest col·loqui tractarem de respondre aquesta pregunta. Hi participen Carme Aguilar (Universitat Rovira i Virgili), J. R. Galán-Mascarós (Institut Català d’Investigació Química), Anna M. Masdeu (Universitat Rovira i Virgili) i Mar Reguero (Universitat Rovira i Virgili). Ho modera Núria Ruiz (Universitat Rovira i Virgili).
4 de maig a les 18 h, espectacle Clowntífics, la química més pallassa. A càrrec de Big Van Ciència. Orilo i Arlequino, dos científics que treballen en el LABORATODELMUNDORIO —el laboratori de recerques on tothom treballa en alguna cosa—, s’enfronten a un gran repte: desxifrar els grans misteris de les reaccions químiques més insòlites dels elements de la taula periòdica. Però un problema d’última hora podria impedir-ho… T’atreveixes a ajudar-los? Mitjançant la indagació, l’experimentació i el joc, en aquest espectacle aprendrem diversos conceptes de química que potser un dia ens permeten salvar el món; conceptes químics com la combustió, el pH, el canvi d’estat i de volum, la quimioluminescència, la catàlisi, etc. Amb experiments molt visuals, s’expliquen històries de diversos elements químics de la taula periòdica.
Els actes promoguts des de la SCQ han estat coorganitzats amb l’Obra Social «La Caixa»; les empreses del sector químic BASF, Carburos Metálicos, Covestro, Dow, Ercros i Quimidroga; les patronals Afaquim, Cecot i fexedeQuim; Expoquímia; les universitats URV, UAB, UB, UdG, UdL, UPC i IQS, i els centres d’investigació ICMAB, IDEAE, ICIQ, IQAC, ICRA, IRB Barcelona, IRB Lleida, ICN2, Centre de Desenvolupaments Biotecnològics i Agroalimentaris, IQCC de la UdG i Laboratori LEQUIA-UdG.
La commemoració a la URV
A més d’aquestes activitats impulsades des de la Societat Catalana de Química i l’IEC, la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili ha impulsat una sèrie d’activitats al llarg de tot l’any 2019. El 30 de març es van iniciar els actes de celebració amb una xerrada-espectacle a la Casa Canals de Tarragona titulada «La màgia de la taula periòdica» a càrrec de l’Anna M. Masdeu i Mar Reguero, xerrada que també s’està impartint a diferents centres de secundària. En col·laboració amb la càtedra DOW/URV de desenvolupament sostenible, durant el mes d’abril s’ha organitzat un concurs de fotografia amb el lema «La vida quotidiana i els elements químics en risc». La fotografia guanyadora participarà en el concurs nacional organitzat per la Conferencia Española de Decanos de Química.
Més informació al web www.taulaperiodica.cat