21/01/2019

La Coral de la URV debuta al Palau de la Música amb un ple absolut

Ha interpretat l'obra Carmina Burana amb l'Orquestra Simfònica Camera Musicae en un format poc freqüent

Un moment del concert que l'Orquestra Camera Musicae, acompanyada de la Coral URV, entre d'altres cors, va oferir al Palau de la Música. Foto: ©Martí E. Berenguer.

La Coral de la URV ha actuat aquest diumenge 20 de gener per primera vegada al Palau de la Música Catalana. Ho ha fet interpretant, també per primer cop, la cantata escènica més famosa de la música occidental, Carmina Burana, amb l’Orquestra Simfònica Camera Musicae (OCM), sota la direcció de Josep Caballé Domenech. També hi han estat presents el Cor de la FCEC, la soprano Sara Blanch, el contratenor Flavio Ferri-Benedetti i el baríton German de la Riva.

La interpretació de Carmina Burana amb gran orquestra simfònica és un muntatge de cant coral espectacular poc freqüent, ja que acostuma a interpretar-se únicament amb dos pianos i percussió. Posar en escena una orquestra simfònica amb una massa coral gran i un grup de solistes genera una gran expectació auditiva i atorga una gran variabilitat de combinacions instrumentals. Per això la proposta de l’OCM va fer ahir un ple absolut al Palau de la Música amb un públic que va aplaudir l’actuació durant més de 10 minuts. L’espectacle també es va dur al Teatre Tarragona de Tarragona el divendres 18 i el dissabte 19 de gener.

El Palau de la Música Catalana ple durant la interpretació de Carmina Burana, per l’Orquestra Camera Musicae, acompanyada de la Coral URV, entre d’altres cors. Foto: ©Martí E. Berenguer.

La Coral de la URV va mobilitzar 43 cantaires, que van començar a treballar l’obra al setembre de 2018, i als quals van sumar-s’hi els del Cor de la FCEC, per arribar a les 70 veus que necessitava el muntatge.

La directora de la Coral, Montserrat Rios, es mostra molt satisfeta de com va sortir finalment la proposta que els va fer la pròpia OCM i destaca la vinculació amb el territori, tant per la procedència de la pròpia Orquestra, la Coral de la URV i la sorprano Sara Blanch, com pel fet que hagin pogut interpretar l’obra al Teatre Tarragona i després al Palau de la Música.

Carmina Burana es basa en 24 poemes medievals trobats l’any 1803 en un còdex datat entre els segles XII i XIII que estava guardat en un monestir benedictí alemany. Els textos expliquen tot el contrari del que devia ser la vida monacal, ja que representen un cant als plaers de la vida tals com menjar, beure, riure, estimar-se o gaudir de la natura o del joc, i no estan exempts de crítiques corrosives al clergat i als governants. A més, el contingut tampoc passa per alt la força del destí, tan important en el pensament medieval.

L’èxit del Carmina Burana -el títol significa ‘Cançons de Beuern’, en referència a Benediktbeuern, indret on es va trobar el manuscrit- va ser immediat des que es van estrenar l’any 1937. Carl Or combina de forma admirable la senzillesa de les melodies, que reflecteix la procedència antiga dels textos, amb ritmes més complexos influenciats per Stravinsky i protagonitzats en bona part per la percussió.

El director Josep Caballé Domenech dirigint l’OCM i la Coral de la URV al Palau de la Música Catalana.

L’Orquestra Simfònica Camera Musicae, fundada l’any 2006, ha gaudit d’una gran rebuda per part del públic per la seva tasca de divulgació de la música clàssica en sectors molt diversos, prestant especial atenció al públic melòman i jove. Pel que fa al director, Josep Caballé Domenech, està actualment en la seva setena temporada com a director titular de la Colorado Springs Philharmonic (Estats Units), on combina el repertori simfònic i operístic com ha fet al llarg de la seva trajectòria professional.

Aquesta ha estat la primera vegada que la Coral de la URV ha col·laborat amb l’OCM, però no la primera que ha col·laborat amb orquestres: ha realitzat col·laboracions amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Banda Municipal de Barcelona, l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, l’Orquestra Pablo Sarasate, l’Orquestra Camerata Mediterrània, l’Orquestra del Conservatori de Vila-Seca, Camerart-Orquestra del Maresme i l’Orquestra Camerata XXI.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*