14/05/2022
Debat sobre la Covid des de l’Antropologia i la salut global
El VI Col·loqui MARC aprecia el diàleg entre el saber antropològic i els paradigmes de la salut global
El VI Col·loqui MARC aprecia el diàleg entre el saber antropològic i els paradigmes de la salut global
Al voltant de 80 persones s’han trobat els dies 12 i 13 de maig en el VI Col·loqui del Centre de Recerca en Antropologia Mèdica (MARC) per debatre sobre la pandèmica de COVID-19 des de l’Antropologia.
El col·loqui s’ha organitzat en dues conferències i quatre taules rodones on s’ha debatut sobre l’experiència i visió dels professionals; els serveis, la cura i l’atenció; la medicina social i la salut global; i també els desafiaments ètics i socials que aquesta pandèmia ha posat sobre la taula.
Expertes i experts locals, nacionals i internacionals, d’institucions com la URV i les universitats de Helsinki, Rio de Janeiro, Londres, Jaén, Califòrnia, UOC i Rey Juan Carlos, han estat compartint les seves recerques i debatent sobre les experiències, efectes i respostes socials i sanitàries davant la pandèmia. Les conferències han anat a càrrec de Eugene Richardson (Harvard University) i d’Andreu Segura (Consell Assessor de Salut Pública, SESPAS)
Tal i com s’ha fet palès al llarg d’aquests dos dies, la pandèmia generada pel SARS-CoV-2 ha creat els nous (i no tan nous) desafiaments en l’atenció sanitària, en l’organització dels serveis sanitaris i sociosanitaris, i en les polítiques públiques en matèria de salut. Alhora, també s’han analitzat les respostes socials, la participació social en salut, i el paper de les cures i la governança de les amenaces globals.
Tal i com manifesten els organitzadors/es, “tots aquests desafiaments a que ens hem afrontat com a societat en els darrers dos anys, ens han obligat a promoure un diàleg entre el saber antropològic i els paradigmes de la salut global que, des d’una visió crítica, ens han permès treballar de manera col·lectiva i interdisciplinària per la promoció del dret a la salut per a totes i tots en una societat post-COVID”.