26/07/2023

Desenvolupen un biosensor per detectar amb una gota de sang el risc de patir osteoporosi

El dispositiu, creat per un equip internacional liderat des de la URV, permetrà tractar la malaltia abans que progressi gràcies a un mètode ràpid, pràctic i barat

Mayreli Ortiz, una de les investigadores del projecte, amb el dispositiu que detecta el risc de patir osteoporosi

Un equip internacional liderat des del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili ha desenvolupat un biosensor que permet detectar precoçment el risc de patir osteoporosi, la malaltia que provoca la disminució de la densitat dels ossos i, per tant, de la resistència a les fractures. De moment, ja disposen del prototip portàtil que funciona amb aquest biosensor o dispositiu electroquímic, que farà que el mètode sigui ràpid, pràctic i barat i quan estigui llest permetrà a l’usuari obtenir el resultat després d’introduir-hi una gota de sang i esperar poca estona. Les conclusions de la recerca han estat publicades a la revista ACS Central Science.

Els sistemes utilitzats actualment només permeten diagnosticar l’osteoporosi quan ja està bastant avançada, tal i com explica la coordinadora del projecte, la investigadora de la URV Ciara O’Sullivan: “Són mètodes poc sensibles i, com que utilitzen l’absorciometria dual de raigs X, són molt cars. A més, hi ha llista d’espera i no està disponible en tots els centres mèdics”. Amb el sistema desenvolupat en aquesta recerca s’utilitza la detecció electroquímica, que és la tècnica que es fa servir en els dispositius que mesuren la quantitat de sucre en sang, ja que és compatible amb equips portàtils, és econòmica i fàcil de fer funcionar. “Utilitzant una sola gota de sang que l’usuari obté punxant-se el dit, en menys de 15 minuts i amb un cost de només 0,30 euros per biomarcador detectat, podrem identificar si aquesta persona té predisposició a patir osteoporosi”, afegeix O’Sullivan.

El dispositiu detecta els polimorfismes de nucleòtid simple (SNP) -són els tipus de variacions genètiques més comuns entre les persones- que van ser identificats com a biomarcadors de la predisposició a patir osteoporosi després d’un gran estudi genòmic a més de 50.000 persones.

La investigadora de la URV Ciara O’Sullivan és la coordinadora d’aquest projecte

Ciara O’Sullivan explica que és clau detectar com abans millor l’osteoporosi o la predisposició a patir-la, ja que com més aviat es canvia l’estil de vida seguint les recomanacions mèdiques habituals (deixar de fumar i de beure alcohol, fer més exercici, portar una vida menys sedentària i prendre més vitamina D), és podrà aturar, inhibir o desaccelerar el seu progrés amb més efectivitat.

Així, amb el biosensor validat amb mostres reals de sang de pacients i amb el prototip portàtil en funcionament, només faltarà integrar-ho a un microsistema que contingui tots els reactius necessaris per tal que l’usuari hi introdueixi la gota de sang i se li detecti la predisposició a l’osteoporosi, un procés que esperen completar ben aviat.

Aquest dispositiu, pràctic, accessible i que podrà estar disponible en qualsevol punt d’atenció, té un altre avantatge, segons recorda Ciara O’Sullivan: que és genèric i versàtil. Això fa que es pugui utilitzar per detectar la predisposició a molts altres tipus de malalties i la resistència antibiòtica a diversos patògens, així com en la ciència forense, sobretot amb mostres d’ADN molt degradat. En aquesta línia, el gener de 2024 el mateix grup investigador començarà un nou projecte, utilitzant la mateixa tecnologia, per detectar la predisposició a desenvolupar malalties cardiovasculars.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*