09/01/2019

El doctor honoris causa per la URV i pare d’Internet, Vinton Cerf, rebrà el Premi Internacional Catalunya 2018

És el cocreador del protocol IP, llengua informàtica que ha fet possible l’existència d’Internet, i vicepresident de Google

Vinton Cerf, vicepresident de Google i cocreador del protocol IP. Foto: Wikimedia.

La trentena edició del Premi Internacional Catalunya que atorga la Generalitat serà per a l’enginyer nord-americà Vinton Cerf, considerat un dels pares d’Internet. Cerf va ser investit doctor honoris causa per la URV l’any 2000 i és el codissenyador, junt amb Robert Khan, del protocol TCP/IP, el programari base per a totes les comunicacions a través d’Internet.  El premi, que es lliura a persones que han contribuït decisivament a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món, reconeix a Cerf el seu paper destacat en el desenvolupament d’Internet, tant en el vessant tecnològic com social, ja que ha treballat perquè sigui una infrastructura bàsica accessible per a tothom.

El jurat ha premiat per primera vegada un tecnòleg, i ha valorat el fet que va ser el creador del protocol IP i que sigui un interlocutor ineludible de qualsevol instància, pública o privada, que pretengui reflexionar o actuar en els àmbits social, polític o jurídic d’Internet. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat durant l’anunci del premiat la vinculació de Cerf amb Catalunya, ja que va ser president de l’organisme internacional que va autoritzar l’ús del domini .cat. Actualment és vicepresident mundial de Google.

Manel Sanromà, professor de la URV i actualment CEO de la Fundació puntCAT, va apadrinar Vinton Cerf durant l’acte d’investidura de la URV, i en va destacar que “si és cert que Kleinrock, Roberts, Crocker, Postel, Kahn i alguns altres poden compartir amb Cerf la paternitat científica i intel·lectual d’aquesta criatura que anomenem Internet, ningú com Cerf ha seguit la seva trajectòria prop del seu fill, preocupat pels mil i un aspectes del desenvolupament de la gran Xarxa de Xarxes”.

El lliurament del premi, al qual van presentar-se 109 candidatures de diferents països, es farà el 25 de març de 2019 al Palau de la Generalitat.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*