05/07/2022

La URV desenvolupa amb IBM una eina d’anàlisi de dades massives al núvol

Equips de científics anglesos i alemanys utilitzen aquesta eina de codi obert, resultat del projecte europeu Cloudbutton

Grup de recerca CloudLab. Els seus membres són experts en tecnologies al núvol i la transició digital.

Un equip investigador del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV ha liderat el projecte europeu Cloudbutton, del que n’ha sorgit l’eina de codi obert anomenada Lithops. Científics de dades anglesos del Hutton Institute analitzen el genoma humà amb aquesta eina i també l’utilitzen científics alemanys al EMBL (European Molecular Biology Laboratory) que analitzen dades metabolòmiques de salut. Fins i tot IBM el fa servir comercialment per als seus clients  al sector financer i bancari. La URV processa dades geoespacials del satèl·lit europeu Sentinel II per analitzar mapes de tot Catalunya en pocs segons a través d’aquesta eina

El projecte europeu Cloudbutton va rebre 4,3 milions d’euros per analitzar dades massives al núvol. El projecte inclou socis com IBM, RedHat, l’Imperial College de Londres o l’European Molecular Biology Laboratory, entre d’altres. El  coordinador del projecte europeu, el catedràtic Pedro García López, – qui també lidera el grup de recerca CloudLab en què els seus membres són experts en tecnologies en el núvol i la transició digital-, assegura que Lithops “ja ha assolit un gran èxit mundial”.

L’objectiu  del projecte és simplificar la transició al núvol pels analistes de  dades. La metàfora de cloudbutton (botó al núvol) vol dir prémer un botó i executar el codi de la màquina local en un superordenador infinit al núvol. Així, els analistes de dades no hauran de lluitar amb l’alta complexitat dels sistemes distribuïts desplegats al núvol. A través de les tecnologies que s’han desenvolupat al projecte, el grup de recerca CloudLab manté col·laboracions amb Servei de Salut britànic per analitzar els propers anys dades virals de pandèmies com la COVID.

Els investigadors han rebut fons Next Generation per a la creació d’una empresa d’anàlisi de dades de salut (genòmica, metabolòmica). S’ha arribat a una col·laboració multidisciplinària  entre experts al núvol (en aquest cas a través del grup de recerca CloudLab amb l’investigador Pedro Garcia al capdavant) i experts en metabolòmica (a través del grup de recerca MIL@b, de l’investigador Oscar Yanes).  Es crearà una empresa derivada (spin-off) d’anàlisi de dades de salut.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*