05/02/2018

El correcte abordatge del dolor infantil a Espanya requereix un canvi en el model assistencial

La Càtedra de Dolor Infantil Universitat Rovira i Virgili – Fundació Grünenthal ha coorganitzat la II Jornada Nacional sobre Dolor Infantil

De esquerra a dreta: Francisco Reinoso-Barbero, Paloma Rubio, guanyadora del premi, María Dolores Cárceles, Ana Esquivias, patrona de Fundación Grünenthal, Encarna Gómez i Jordi Miró.

L’abordatge del dolor infantil a Espanya s’enfronta a importants desafiaments, entre els quals es troben la dificultat de valoració dels pacients més petits, l’oferta limitada de tractaments validats, l’escassetat de guies clíniques per a l’abordatge del problema, així com la falta d’estudis i formació dels agents implicats.

Amb l’objectiu d’analitzar la situació actual al país i contribuir a la visibilitat i conscienciació d’aquest problema, la Càtedra de Dolor Infantil Universitat Rovira i Virgili – Fundación Grünenthal ha organitzat, juntament amb l’Hospital Universitario La Paz i el Grup de Treball de Dolor Infantil de la Sociedad Española del Dolor (SED), la II Jornada Nacional sobre Dolor Infantil, en la qual els professionals implicats en el tractament del dolor d’aquesta població tan vulnerable han pogut conèixer aspectes tan rellevants com els protocols en valoració, l’abordatge del dolor en nens amb autisme, novetats farmacològiques i terapèutiques des de perspectives com la psicoteràpia o fisioteràpia. La Jornada ha tingut lloc el dia 2 de febrer a la seu del Ministeri de Sanitat, Assumptes Socials i Igualtat a Madrid.

“Volem promoure l’interès en l’estudi i tractament del dolor infantil, així com facilitar un espai dedicat a la formació especialitzada en el qual es presentin els avanços en l’avaluació i tractament del dolor infantil”, ha assegurat el director de la Càtedra i coordinador del Grup de Treball de Dolor Infantil de la SED, el professor Jordi Miró, qui ha considerat prioritari revisar la situació actual i promoure accions mínimes imprescindibles que facilitin aquest tractament a Espanya: “Es precisa un canvi en el model d’atenció de base i això requereix, entre altres coses, millorar la formació dels professionals. Amb aquesta jornada pretenem contribuir a la sensibilització, educació i formació dels agents interessats”.

Jordi Miró, director de la Càtedra de Dolor Infantil URV – Fundación Grünenthal i coordinador del Grup de Treball de Dolor Infantil de la SED, durant la seva intervenció.

El dolor crònic afecta entre el 20 i el 30% de la població infantil i juvenil, de la qual el 5% pateix greus problemes de discapacitat associats al dolor, segons els últims estudis liderats pel professor Jordi Miró. No obstant això, a diferència del que ocorre als adults, el doctor Francisco Reinoso, cap de la Unitat de Dolor Infantil de l’Hospital Universitario La Paz, ha assegurat que el dolor crònic sol tenir un origen osteomuscular, abdominal o tipus cefalees, en els quals no arriba a trobar-se una malaltia present al moment del desenvolupament del dolor: “En alguns casos va haver-hi una lesió orgànica que va poder desencadenar el dolor prèviament, però en altres casos, no som capaços de trobar la causa”. Per aquest motiu, segons el doctor Reinoso, té especial rellevància la prevenció en la identificació dels factors de riscos psicològics, socials, familiars i mèdics, que condicionen que un dolor agut acabi cronificant-se.

També va intervenir Francisco Reinoso – Barbero, director de la Unidad de Dolor Infantil de l’Hospital Universitario La Paz de Madrid.

Per a això és necessari, en paraules del president de la SED, Juan Antonio Micó, que es realitzin més estudis sobre aquest problema: “Cal tenir en compte que el dolor infantil cal observar-lo no solament en dispositius assistencials, sinó també a l’escola, a casa… pel que intervenen també pares i mestres”. A causa d’aquesta peculiaritat i a falta de consciència social, el dolor infantil pot ser infradiagnosticat i infratractat.

La multidisciplinarietat guanya la IV edició del Premi a la Tasca contra el Dolor Infantil

El IV Premi a la Tasca contra el Dolor Infantil ha recaigut sobre la doctora Paloma Rubio per un model de tractament per a nens amb Síndrome de Dolor Regional Complex que s’ha implementat a la Unitat de Dolor del Servei d’Anestesiologia Pediàtrica de l’Hospital 12 de Octubre de Madrid. Aquest model s’ha desenvolupat sota tres premisses d’un equip de diverses disciplines, l’aplicació d’un model biopsicosocial i el tractament ambulatori durant el procés de curació.

La doctora Rubio ha explicat que el tractament es realitza des de tres nivells simultanis: farmacològic per l’anestesiòleg de la Unitat de Dolor Pediàtrica; psicològic amb avaluació integral de la unitat nen-adolescent i família, pel psiquiatre i psicòleg de la Unitat de Salut Mental Infanto-Juvenil, i de rehabilitació per la Unitat de Rehabilitació Infantil amb un programa personalitzat i integral sempre en horari extraescolar.

Segons aquesta experta, l’objectiu és la rehabilitació funcional del nen i de la seva família, que el nen i la unitat familiar tornin a la seva vida i activitat normal el més aviat possible i, fins i tot, que durant el tractament, el menor pugui romandre en el seu entorn familiar, escolar i social. Això solament és possible gràcies a la coordinació contínua entre els agents implicats. “Aquest premi és un reconeixement a un treball complicat i intens que desenvolupem diferents especialistes: anestesiòlegs, psiquiatres, fisioterapeutes i traumatòlegs infantils”, ha assegurat la doctora Rubio.

En aquesta quarta edició del premi també s’han destacat dos treballs finalistes: “Estudi i recerca sobre el dolor agut i crònic en nens amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)” presentat per la doctora María Dolores Cárceles de l’Hospital Clínico Universitario Vírgen de la Arrixaca de Múrcia, com a primer finalista, i en segon lloc, “Metodologia d’aprenentatge, microlearning i gamificació: Hospital sense Dolor i model de confort en pediatria” d’ Encarna Gómez i Imma Oliveras, de la Fundació per a la Recerca i la Docència Sant Joan de Déu de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*