04/09/2015

El futur de la universitat es veu amb confiança, en la inauguració de curs 2015-16 del sistema universitari català

En l’acte oficial d’inici de curs, que ha tingut lloc el divendres 4 de setembre a l’Aula Magna del campus Catalunya de la URV, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i el rector de la URV, Josep Anton Ferré, han coincidit a assenyalar el bon posicionament i la bona tasca de les universitats malgrat les dificultats econòmiques, i han agraït als seus membres l’esforç realitzat

L'acte ha comptat amb les intervencions de la Coral i de la Orquestra de la URV.

L’acte, presidit per Andreu Mas-Colell, ha reunit els rectors i representants de les universitats catalanes, presidents dels consells socials, membres de les diferents universitats i representants polítics del territori tarragoní, i s’hi han lliurat les distincions Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària. La inauguració del curs universitari a Catalunya ha comptat amb la lliçó inaugural de Dominic Keown, catedràtic d’Estudis Catalans a la Universitat de Cambridge, titulada: “Cultura i transnacionalitat, el cas català”. La Coral i l’Orquestra de la URV han fet intermedis musicals amb la interpretació de diferents peces. Les reivindicacions dels treballadors de la URV també hi han estat presents.

En el curs passat es van titular a la universitat a Catalunya 40.000 persones, 30.000 de grau, 8.000 de màster i 2.000 de doctorat. Aquesta és la gran missió de la Universitat, que els centres catalans compleixen adequadament perquè la lliguen a la recerca, ha recordat el rector Josep Anton Ferré en el seu discurs. Ha destacat els aspectes positius de la tasca de les universitats: la seva visibilitat científica en l’àmbit internacional, que no para d’incrementar-se, com també el volum dels contractes de transferència de tecnologia i innovació. Catalunya representa un 16% de la població espanyola, un 18,8% del PIB i la seva aportació a la producció científica és de més del 22% del total. Ara bé, els pressupostos de les universitats no superen en mitjana els 9.000 € per estudiant, xifra molt inferior als 58.000 € per estudiant que dediquen altres universitats del món, i per això el rector ha parlat d’anomalia o de “potencial no explotat” dels centres catalans. Ha reivindicat inversió en educació i en recerca, i ha reclamat al futur govern de Catalunya una conselleria que s’ocupi d’universitats, recerca i innovació.

El conseller Mas-Colell, que ha recordat que gestiona la conselleria des de l’any 2011 en plena crisi económica, ha qualificat d’esforç gegantí el que s’ha fet en aquest període, tant per part de les comunitats universitàries per la maduresa demostrada, com per part de les administracions, que ha portat a un clima de normalitat acadèmica malgrat les mancances econòmiques. Ha enumerat les noves mesures implantades durant la seva gestió, entre elles el sistema de beques per als estudiants, l’obligatorietat del domini d’una tercera llengua en acabar el grau; la 2ª etapa del programa Serra Húnter, que s’ha d’implantar; o el programa de doctorats industrials, que s’ha demostrat eficaç. “Catalunya és un pou de coneixement i fa ciencia de frontera”, ha dit.

Dominc Keown ha traduït a l'anglès diferents autors catalans.
Dominc Keown ha traduït a l’anglès diferents autors catalans.
La lliçó inaugural

La lliçó inaugural ha anat a càrrec de Dominic Keown, catedràtic d’Estudis Catalans a la Universitat de Cambridge, i portava per títol:” Cultura i transnacionalitat, el cas català”. Expert en cultura ibèrica contemporània, és adepte a la literatura comparada com a eina de promoció de la creativitat catalana. En la seva lliçó, de carácter acadèmic, ha parlat de l’obra de Salvador Espriu, de Vicent Andrés Estellés o d’Albert Sánchez Piñol, i les seves connexions amb la literatura d’altres països. Ha recordat que segons el poeta T.S. Eliot, “la cultura és el producte d’un diàleg friccional i interactiu, en constant competència amb els pobles estrangers i confrontants”. Ha remarcat la contribució creativa de Catalunya al diàleg cultural entre nacions, independents però solidàries. En la seva intervenció ha volgut recalcar “la veu creativa de Catalunya al bell mig del cor europeu, rebutjant la tendència introspectiva que afavoria la isolació cultural del país, subratllant el seu carácter transversal i transnacional”.

Ja en la roda de premsa prèvia a l’acte ha afirmat que la cultura catalana té força en l’àmbit internacional, per la seva integritat com a cos i per la seva projecció. Molts catalans tenen encara, ha dit, complex d’inferioritat respecte a la seva cultura, en el sentit que la consideren petita i desconeguda, i ho ha desmentit amb diferents exemples.

La professora de la URV Sílvia de la Flor, recollint el premi Vicens Vives en nom del seu equip.
La professora de la URV Sílvia de la Flor, recollint el premi col.lectiu Vicens Vives al projecte Laboratoris 2.0 en nom del seu equip.
Distincions Jaume Vicens Vives

En el decurs de l’acte s’han lliurat les distincions Jaume Vicens Vives a la Qualitat Docent Universitària, que atorga la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de premiar l’excel·lència en la docència universitària.

En l’edició d’enguany s’han atorgat tres premis individuals i dos de col·lectius, dotats cadascun amb 20.000 euros. A títol individual l’han rebut els professors Josep Eladi Baños, del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Salvador Roura, del Departament de Ciències de la Computació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); i Ann-Marie Holm-Nielsen, de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull (URL).

Pel que fa als premis col·lectius, s’ha lliurat la distinció a la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per la qualitat docent i de la recerca i per les iniciatives innovadores en els estudis científics amb la finalitat de crear nous perfils professionals. També l’ha rebut el projecte Laboratoris 2.0, de millora dels resultats d’aprenentatge mitjançant eines TAC als laboratoris del Grau en Enginyeria Mecànica, de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

La reivindicació dels treballadors de la Universitat ha estat present en l’acte.  Membres del sindicat CCOO han rebut el conseller Colell al campus amb una pancarta on es llegia “La Universitat en lluita”, i en iniciar la inauguració a l’Aula Magna han llegit un comunicat en el qual han afirmat que en un “país normal” no hi ha un finançament insuficient de les universitats, les taxes acadèmiques no s’incrementen en temps de crisi i es respecten els convenis col·lectius signats amb els treballadors.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*