16/10/2023

El professor Manel Sanromà és escollit primer president de CIVICAi, associació que treballa pel lliure accés i el bon ús de la Intel·ligència Artificial

Els també investigadors de la URV, Àlex Arenas i Dolors Setó, i l'exprofessor Eudald Carbonell són membres de la nova junta directiva

Manel Sanromà

Manel Sanromà Lucía, professor de matemàtica aplicada de la Universitat Rovira i Virgili, promotor de la primera xarxa ciutadana de l’Estat espanyol (TINET, Tarragona Internet) i del domini .cat, i primer president de la Fundació puntCAT, ha estat escollir president de CIVICAi, l’associació que treballa perquè les persones tinguin lliure accés a la IA i pel seu bon ús i socialització, garantint la participació ciutadana.

Les eleccions s’han celebrat de manera virtual del 9 a l’11 d’octubre de 2023. Sanromà ha resultat guanyador amb el 81,48% dels vots, enfront de l’altre candidat, Ramón Palacio, que n’ha obtingut el 12,86%. El president de CIVICAi, que ha estat també un dels promotors d’aquesta entitat, ha ressaltat el treball que s’ha realitzat des de la seva fundació, fa poc més de mig any. En aquest temps s’han creat les diferents divisions de treball, s’ha constituït el Consell Social, compost per 21 entitats, i s’ha comptat amb el suport de la Fundació PuntCAT per poder-la posar en marxa, i ja existeix un capítol a la ciutat de Tarragona.

L’objectiu de Manel Sanroma és garantir que la IA arribi a tota la societat, a més d’establir contactes amb organitzacions internacionals per col·laborar en la governança mundial de la intel·ligència artificial. El seu programa es basa en tres eixos: Participació, Impacte Global i Comunicació per assolir la socialització de la IA de manera eficient.

L’acompanyaran en el seu mandat, que és pels pròxims quatre anys, Eduard Salvador, Àlex Arenas, professor també del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, Anna Gispert, Josep Casanovas, Clara Brull, Eudald Carbonell, i Arnau Gàllego, i el secretariat està format per Dolors Setó (Secretària General), que és professora del Departament de Gestió d’Empreses de la URV, Francesc Giralt (Vicesecretari) i Jaume Batlle (tresorer).

CIVICAi  pretén sensibilitzar la ciutadania i reivindicar la seva participació en el desplegament segur i ètic de la IA. L’aparició en els darrers mesos d’aplicacions d’IA que arriben a mans de milions de persones de tot el món, ha posat en el centre del debat públic tant l’impacte social, econòmic i mediambiental d’aquesta tecnologia com les seves implicacions ètiques i transcendència pel futur de la humanitat i del planeta. CIVICAi treballa per convertir aquesta preocupació ciutadana exigint la regulació democràtica de la IA; la participació de la societat civil en el desplegament harmònic i ètic de la IA, més enllà de la participació d’experts, empreses i governs, i la col·laboració amb entitats, motiu pel qual, s’ha constituït el Consell  Social, per tal de treballar amb totes les parts interessades i assegurar la Participació Ciutadana en tot aquest procés.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*