12/05/2021
El programa Recerkids celebra els seus congressos virtuals sobre investigacions al voltant del canvi climàtic
La URV hi participa amb un grup investigador i divulgador que valorarà els resultats de les recerques científiques dels més de 4.000 noies i nois de 5è i 6è de primària de 180 escoles catalanes
La URV hi participa amb un grup investigador i divulgador que valorarà els resultats de les recerques científiques dels més de 4.000 noies i nois de 5è i 6è de primària de 180 escoles catalanes
Impulsar l’aprenentatge del contingut de ciències de 5è i 6è de Primària a partir d’una investigació científica a l’aula és l’objectiu de Recerkids. Aquesta iniciativa de foment de la ciència culmina avui i demà amb la celebració de dos congressos virtuals en els que es presenten els resultats de la recerca que s’ha fet durant tot el curs. Durant dues jornades, una vuitantena de grups-classe de 5è i 6è de primària de 180 escoles catalanes expliquen les conclusions dels seus treballs d’investigació a persones expertes de diferents universitats catalanes, entre les quals hi ha la URV. El programa Recerkids, que ha arribat a la cinquena edició, està impulsat per la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement.
Durant aquest matí, quarantena de grups-classe participants en la cinquena edició del Recerkids han compartit les seves recerques escolars en el marc del primer dels dos congressos que se celebren avui i demà en format en línia. L’edició d’enguany de Recerkids ha comptat amb una participació rècord de centres i alumnes, amb l’aportació de més de 4.000 noies i nois de 5è i 6è de Primària d’un total 180 escoles d’arreu de Catalunya. El programa educatiu ha centrat el seu focus en aquesta edició en treballs sobre el canvi climàtic, en commemoració del 150 aniversari del naixement d’Eduard Fontserè, fundador i director del Servei Meteorològic de Catalunya.
A més de compartir les seves recerques, els nois i noies participants han rebut la valoració de les científiques i científics professionals que hi col·laboren. Per part de la URV, aquestes persones han estat el vicerector de recerca i planificació científica de la URV, Francesc Díaz; la investigadora del Grup de Recerca en Canvi Climàtic C3 de la Universitat, Anna Boqué i Víctor Molina, divulgador científic i membre de la unitat URV Divulga. També hi han participat investigadores i investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Lleida i la Universitat de Girona.
Durant la sessió les escoles han gaudit dels experiments científics en directe que han ofert els Clowntífics, els científics del col·lectiu Big Van Ciència, dedicat a la divulgació científica. El director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès, ha inaugurat el congrés Recerkids i ha agraït als nois i noies participants “les investigacions que heu dut a terme sobre el canvi climàtic. L’observació que heu fet significa comprensió del nostre món i en aquest cas també conservació”. Gómez Pallarès ha afirmat que “l’empenta que heu demostrat al llarg de la vostra recerca científica estic segur que contribuirà a què progressem tots plegats i a què el futur climàtic sigui millor”.
Recerca a l’aula compartida en línia
Durant la primera fase del Recerkids 2021, entre els mesos de gener i d’abril, els grups-classe han desenvolupat una de les recerques proposades al voltant del canvi climàtic. Dins d’aquesta temàtica i amb l’objectiu de facilitar la feina al professorat, aquest any s’han proposat dues recerques pautades, que es podien dur a terme tant a l’aula com a casa. Una proposta permetia investigar com es pot contribuir a reduir les emissions de diòxid de carboni a partir de la llista de la compra. La segona plantejava a l’alumnat observar els canvis que tenen lloc en un ecosistema polar quan els nivells de CO2 augmenten notablement.
El professorat ha rebut material didàctic -un quadern de recerca per a l’alumnat i una guia didàctica per al professorat- i assessorament pedagògic per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa. Un cop finalitzada la recerca, cada grup ha elaborat un pòster amb els resultat de la recerca, que s’ha compartit amb tots els centres participants durant el congrés virtual com a culminació del programa i que està disponibles al web del programa.
Més notícies de: Centre en Canvi Climàtic (C3)