17/09/2015

El Projecte Educatiu dels Jocs Mediterranis 2017 engega el seu segon curs acadèmic

Es crearà la figura del Centre promotor dels Jocs, i un nou portal web aglutina totes les activitats impulsades pels professors i facilita la interacció entre ells. El primer curs ha tancat assolint grans resultats de participació de centres, alumnes i professors

Visita a l'escola de David Llauradó i Christian Venge, ciclistes-guies de la selecció paralímpica espanyola.

El curs 2015-2016 del Projecte Educatiu dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017 (PEJM2017) ja està a punt. En una presentació a la Sala de Graus del campus Catalunya de la URV el dimecres, 16 de setembre, el tinent d’alcalde dels Jocs Mediterranis, Javier Villamayor, i el degà de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV, Lluís Marquès, han exposat els detalls del que serà la segona edició del projecte. També hi ha assistit el conseller d’Ensenyament de l’Ajuntament de Tarragona, Francesc Roca, i la cap de l’Àrea per a la coordinació i planificació escolar del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Sílvia Rodes.

Javier Villamayor ha agraït la complicitat de les institucions i ha destacat l’èxit del primer curs del Projecte Educatiu dels Jocs. Villamayor també ha manifestat que “volem fer de l’esport una eina educativa que vagi molt més enllà dels Jocs Mediterranis. Fa temps que aquests ja han començat i bona mostra d’això és el Projecte Educatiu”.

Per la seva banda, Lluís Marquès ha destacat que “es tracta d’un projecte compartit que manifesta l’interès i la importància de treballar per deixar un llegat en l’àmbit educatiu de tot el territori”. Marqués ha remarcat que el projecte educatiu és estratègic per als Jocs, ha agraït el compromís fort i real de l’Ajuntament en el projcte, i que és una eina que serveix de finestra al món, tant per als nens, com per als professors i pares.

El nou curs 2015-2016

El Projecte Educatiu dels Jocs encara el seu segon curs amb l’objectiu de mantenir i ampliar l’impacte del projecte. D’una banda, s’ha dissenyat el portal web www.educatiu2017.cat,   que presenta el Projecte educatiu, aglutina totes les activitats impulsades des dels professors promotors i facilita, mitjançant la intranet, la interacció entre les persones implicades. De l’altra, es crearà la figura del “Centre promotor dels Jocs Mediterranis”, dirigit a tots els centres educatius que disposen de la figura del professor promotor a les seves aules i impulsin activitats vinculades als Jocs entre els escolars.

En aquest nou curs es continuarà apostant per la formació dirigida a professors promotors i professorat d’Educació Física (en col·laboració amb les federacions catalanes a través del Consells Esportius). També se seguirà promocionant esports minoritaris dels Jocs. En aquest primer curs de Projecte Educatiu, els Jocs han realitzat formació en bàdminton al municipi del Morell, esgrima a La Selva del Camp o de tennis de taula a Valls, entre altres.

Finalment, un altre dels objectius és seguir treballant en la sensibilització educativa de l’esport adaptat i integrat a través de l’experiència adquirida en el projecte europeu del Dia de l’esport integrat, que va tenir lloc el passat mes de maig a Itàlia i en el qual va participar-hi un equip de Tarragona 2017 format per membres d’entitats del territori.

Grans resultats del primer curs

El Projecte Educatiu de Tarragona 2017 va iniciar-se el passat mes de gener i ha tancat el seu primer curs d’implantació en la comunitat educativa del territori assolint grans resultats. Ha arribat a 279 centres educatius (179 de la demarcació de Tarragona i 100 de les Terres de l’Ebre); han estat 50 els professors promotors (els quals han rebut una formació reconeguda pel Departament d’Ensenyament a traves del ICE de la URV); i més de 10.000 alumnes de 84 escoles han participat en el concurs “Fes la Mascota”, una de les primeres activitats del Projecte Educatiu.

maqueta d'un camp de futbol
Hi ha escoles on les classes han fet maquetes a escala dels espais que acullen diferents modalitats esportives.
De la mà amb la Universitat

El Projecte Educatiu dels Jocs Mediterranis està coordinat pel grup de recerca @RGET del Departament de Pedagogia de la URV, encapçalat pel degà de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, Lluís Marquès i el professor José Cela; i supervisat pel Departament d’Esports de Tarragona 2017.

El PEJM2017 compta amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i amb la implicació dels molts agents, que són: la Universitat, que porta la direcció i coordinació del Projecte; l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de URV, que assumeix la  Gestió de formació de professorat i assessorament; tots els municipis seus i els centres educatius de l’abast dels Serveis Territorials d’Ensenyament (primària i secundària); l’IMET, amb la participació en el procés de redacció i inclusió d’activistes pròpies de  l’IMET  al Projecte; els Consells Esportius, que intervenen en la formació de professorat i participen  en la gestió i organització d’esdeveniments vinculats a la promoció d’esports i hàbits saludables; i les Federacions, en la formació de professorat i en activitats de promoció dels esports. També actuen d’agents en els Jocs estudiants dels graus d’Educació Infantil i Educació Primària de la URV i estudiants de Cicles Formatius d’activitat física i esport.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*