16/11/2022
El reciclatge mecànic i químic dels polímers, tema central dels tallers URV-AEQT de la Setmana de la Ciència
Més de 1.250 alumnes de primària i secundària participaran en una nova edició d’aquesta activitat divulgativa
Més de 1.250 alumnes de primària i secundària participaran en una nova edició d’aquesta activitat divulgativa
Durant les dues propers setmanes, més de 1.250 alumnes de primària i secundària de 23 centres educatius del Camp de Tarragona passaran pel campus Sescelades de la URV per participar en una nova edició dels tallers URV-AEQT que es fan en el marc de la Setmana de la Ciència 2022. Aquesta activitat proposa diferents experiments científics, que enguany estan centrats en el reciclatge mecànic i químic dels polímers, amb la finalitat de promoure la circularitat dels materials polimèrics.
Aquest dimecres s’ha celebrat l’acte oficial d’inauguració d’aquests tallers, que acabaran el divendres 25 després de dues setmanes d’activitat al campus. La iniciativa, que la Universitat Rovira i Virgili ofereix des del 2014 amb el suport de l’AEQT -amb l’única interrupció de l’any 2020, com a conseqüència de la pandèmia-, té com a finalitat aproximar els i les joves a diversos continguts relacionats amb la química i la tecnologia d’una manera planera i atractiva, per tal que coneguin les aportacions de la química a la qualitat de vida de les persones i al medi ambient, així com despertar vocacions científiques.
L’edició d’enguany està marcada pel reciclatge dels polímers, de manera que en els diferents tallers poden experimentar la síntesi d’una escuma sintètica; dissenyar un procés de separació automatitzada del material que es recull al contenidor de reciclatge groc i separar-ne una mostra -simulada-; reciclar mecànicament i química dos dels polímers separats i, a més, investigar experimentalment la utilitat d’un polímer per al cultiu en sòls molt àrids.
En l’acte de presentació de l’activitat, el President de l’AEQT, Ignasi Cañagueral, ha destacat que aquesta és una activitat estratègica per a l’AEQT i per això l’associació porta tants anys impulsant-la: “Per nosaltres és important donar a conèixer com la química, com a ciència i com a indústria, aporta solucions als grans reptes que té la societat, i aquests tallers ens ajuden a fer-ho entre un públic tan important com són els escolars”. Cañagueral ha afegit que, a més, activitats d’aquest tipus estan alineades amb una altra prioritat de l’AEQT: “El foment de les vocacions científiques. Estem segurs que entre els més de 1.200 alumnes que passaran per aquests tallers hi ha molts futurs professionals del sector químic”.
De la seva banda, el rector de la URV, Josep Pallarès, va posar èmfasi en la importància d’organitzar activitats d’aquest tipus, que “són una mostra de com la URV s’implica en facilitar que el coneixement arribi a la societat”. Segons el rector, amb la Setmana de la Ciència “arribem a tot el territori i a persones de totes les edats”
A l’acte també ha participat el Director dels Serveis Territorials del Departament d’Educació a Tarragona, Joan Manel Audí; el vicerector de Política Científica i Projectes Interdisciplinaris de la URV, Urbano Lorenzo, la comissionada de Relacions amb el Departament d’Educació de la URV, Carme Garcia Yeste; la secretària de la Facultat de Química de la URV, Maribel Matheu; el degà de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV, Jordi Tous; el director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la URV, Àngel Cid; el sotsdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química de la URV, Allan Mackie; la Directora Gerent de l’AEQT, Maria Mas i l’ambaixador del programa STEAM.cat del Departament d’Educació, Enric Bolaño.
Setmana de la ciència arreu del territori
Aquesta proposta és una més de les activitats divulgatives que des de la setmana passada es fan en el marc de la Setmana de la Ciència, que coordina la URV a la demarcació de Tarragona. A través del Campus Extens de la URV es fan tallers científics a les diferents seus repartides pel territori. El projecte Repte Experimenta ha programat aquest divendres 18 a les 18.15 l’activitat presencial Fem ciència… experimenta!, que ja té l’aforament ple però que també es pot serguir per streaming. Està adreçada a infants de 6 a 12 anys, que a través de diferents experiments aplicaran el mètode científic per descobrir què és la densitat i com funciona una reacció àcid-base.
En el marc d’aquest projecte també s’ha organitzat el #CrimExperimenta, una activitat adreçada a família i escoles que proposa els alumnes de 1r a 3r d’ESO investigar el Cas del laboratori flotant. Per participar-hi cal inscriure-s prèviament per aconseguir els recursos necessaris.
Des de la setmana passada diferents instituts de la demarcació participen de la ruta teatralitzada sobre Antoni de Martí i Franquès. I aquest proper dissabte 19 de novembre s’ha programat una ruta oberta per al públic general amb inscripcio prèvia a comciencia@urv.cat. Durant l’activitat es recorren diversos espais i edificis de la Part Alta de Tarragona per donar a conèixer qui va ser Antoni de Martí i Franquès i quines van ser les seves aportacions al camp de la ciència, algunes de les quals encara són vigents a dia d’avui.
També s’està fent una nova edició del programa Fem Recerca!, una activitat que permet a estudiants de secundària entrar als laboratoris i a les aules de la Universitat per participar en diversos tallers científics i conèixer com és la recerca que s’hi fa. L’objectiu d’aquesta proposta és que les persones que hi participen prenguin consciència de la importància de la investigació científica i de les múltiples aplicacions que té en diferents camps del coneixement.
La Setmana de la Ciència a Tarragona compta també amb les activitats que organitzen instituts de recerca, centres tecnològics, museus i fundacions, que completen una programació conjunta en la que s’hi poden trobar activitats variades i adreçades a tot tipus de públic. És una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i arriba enguany a la 27a edició.
Podeu veure aquí totes les activitats.